Колективната номинация на Министерски съвет спечели тазгодишния приз Мистър/мисис Икономика „За цялостен принос за развитие на българската икономика".

Тазгодишният призьор е и първият европейки носител на престижната награда, което налага по-голяма тежест на излъчения победител.

Статуетката „Рибарят и златната рибка" получи от името на кабинета министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, която беше връчена на официална церемония в столичния хотел "Шератон", събрала българския бизнес елит.

Номинацията на Министерски съвет бе направена за приноса на изпълнителната власт България да стане пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 година, без предпазни клаузи, както и за провежданата от Министерския съвет балансирана политика за стимулиране на родната икономика.

Резултатите, които постигна България през миналата година са не само заслуга на Министерския съвет, изтъкна Овчаров и специално подчерта ролята и съдействието за постигнатите успехи от страна на всички депутати, както и представителите на бизнеса.

Овчаров увери приръстващите бизнесмени и представители на финансовия и небанков сектор, че Правителството ще направи всичко възможно българската икономика да влезе в ЕС с летящ старт.

В категорията за Принос в развитието на българската индустрия наградата бе присъдена на Зладко Зладков, председател на БАИТ. Неговата номинация беше направена за заслугите и непоколебимостта му за последователната политика, която БАИТ провежда срещу деформациите и корупцията при провеждането на търгове за обществени поръчки в сферата на информационните технологии.

В категорията за Принос в развитието на небанковия финансов сектор призът бе връчен на изпълнителния директор на БФБ-София Бистра Илкова. Г-жа Илкова заяви, че подобна награда е изключително признанние за нея, като представител на подобна финансова институция, но подчерта че за развитието на финансовия сектор у нас голяма роля имат всички посредници и инвестиционни компании.

Номинацията на Бистра Илкова беше направена заради нейният принос за увеличаване на пазарната капитализация на БФБ-София, която в края на 2006 г. достигна 15.3 млрд. лв. или 32.3% от БВП на България.

Специалната награда за Развитието на бизнес-комуникациите получи главният редактор на вестник „Пари" Стефан Неделчев.

Националният конкурс Мистър/мисис Икономика 2006" се провежда за 11 поредна година и е организиран от списание „Икономика" и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Тази година за първи път 150 видни икономисти, общественици, политици и журналисти чрез специални анкетни листове дадоха своите предпочитания за номинираните по категории, като с това определиха и победителите.

С обработката на данните се ангажира адвокатското дружество "Доковска, Атанасов и съдружници", в чийто офис днес, в присъствието на нотариус, бяха отворени пликовете и обработени резултатите.