Американската икономика се намира насред историческо възстановяване. Но то се случва насред най-ниското участие на пазара на труда от повече от четири десетилетия насам и насред рекорден брой празни работни места, пише Bloomberg. Това кара икономистите, централните банкери и инвеститорите да се чудят: Къде отидоха всички работници?

В най-мрачния момент на пандемията над 23 млн. американци останаха без работа. Оттогава около половината успяха да намерят нова работа, но пазарът на труда остава със 7 млн. работни места по-малко спрямо преди пандемията. Последният доклад сочи, че през юли икономиката е добавила 934 хил. работни места, рекорд от август м.г. насам. Това обаче не е достатъчно да промени общия брой на лицата, които са заети или търсят активно заетост. Той е на най-ниските си нива от 70-те години насам от поне една година.

Има временни фактори, свързани с Covid-19, които задържат възстановяването - като допълнителни помощи за безработица, намалената възможност за детска грижа, притеснения относно двойно по-заразния делта вариант. Някои от тях ще изчезнат през следващите месеци. Когато това се случи, американският бизнес и политици ще трябва да се изправят пред дългосрочните промени, включително намаляващо население в работоспособна възраст и възприемането на технологии, които правят някои работни места ненужни.

Много от тези тенденции се появиха далеч преди пандемията, но тя ги ускори.

"Процентът на участие на работната сила пада монотонно - общо взето се върти по низходяща спирала през последните 30-40 години. Това се ускори по време на пандемията," казва Маркъс Кейси, асоцииран професор по икономика в University of Illinois в Чикаго.

Икономистите вече предвидиха, че намаляващият пул на пазара на труда ще тегли назад икономическия растеж, макар че скорошният и подпомогнат от технологиите ръст в продуктивността ще компенсира част от ефектите - стига да е устойчив и продължаващ.

Ковидкризата ще свие още повече активно участващите на пазара на труда. Работниците, които сега стоят встрани заради съкращения, временна нетрудоспособност или заради затворените училища и детски градини, могат да се изправят пред значителни трудности или явна невъзможност да влязат отново на пазара, тъй като уменията им изчезват. Един индикатор, който създава притеснение, е броят на американците, които са безработни повече от година. Той достига 2,9 млн. през юни, или 29% от всички безработни.

Нека погледнем в по-голяма дълбочина факторите, които променят пазара на труда в САЩ - и в голяма част от развитите икономики

Демографията

Размерът на населението в трудоспособна възраст - тези между 15- и 64-годишна възраст - намаля за първи път от десетилетия насам през 2019 г. Това се случи и през 2020 г. Част от вината се крие в бумърите. Най-старите представители на поколението, родено между 1946 и 1964 г. достигнаха възраст за пенсиониране. По-младите обаче започнаха да излизат от пазара на труда с далеч по-бърз темп по време на пандемията. През 2020 г. техният брой се удвои спрямо предходната година, според анализ на Pew Research Center. Някои напуснаха работа по-рано от планираното, благодарение на силния ръст на цените на акциите и жилищата; други го направиха не по собствено желание заради съкращения и малка вероятност да успеят да влязат отново. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че ранното пенсиониране е една от причините компаниите да не могат да намерят лесно квалифицирани служители.

Автоматизацията

Икономическите кризи имат навика да ускоряват дълбоки промени на работното място. Най-ясното доказателство е, че, от поне 90-те насам, растежът на заетостта изостава от растежа на брутния вътрешен продукт в годините след рецесия. Доклад на National Bureau of Economics Research от 2012 г. сочи, че 88% от "рутинните" - или лесно автоматизируемите - работни места, загубени в САЩ след 80-те години, са изчезнали в рамките на 12 месеца след икономически стрес.

Вижда се, че това се случва отново: безкасовите магазини, тъчскрийн киоските и менютата, показващи QR кодове стават все по-често срещана гледка. Притесненията относно Covid-19 дадоха стимул на бизнеса да увеличат инвестициите в технологии, които намаляват интеракцията между служители и клиенти. Според изследване на Oxford Economics, 45% от седемте милиона работни места, които все още липсват, са уязвими от автоматизацията. В най-голям риск са тези в ресторантьорския сектор, продажбите на дребно и производството.

Пауъл заяви същото миналия месец. "Започваме да чуваме много рано в периода на възстановяване, че компаниите търсят начини да използват технологиите по-агресивно. Ще виждаме повече технологии и, може би, по-малко хора."

В САЩ и чистачите вече са като спортни звезди: $1 000 бонус за започване на работа е новото нормално

В САЩ и чистачите вече са като спортни звезди: $1 000 бонус за започване на работа е новото нормално

Недостигът на служители на всички нива в икономиката продължава да тормози страната

Наркотична зависимост

Пандемията унищожи постигнатия с много труд прогрес в борбата с друга епидемия, която тихо заразява работещите от поне средата на 90-те години насам. Смъртните случаи заради предозиране се увеличиха с 30% през 2020 г. до рекордните 92 183 г., по данни на Centers for Disease Control and Prevention. Три четвърти се дължат на опиоидите.

Икономическите трудности, принудителната изолация и прекъсването на здравните и социалните услуги допринесоха за увеличението. Обръщането на тенденцията е жизненоважна, особено след постигнатия успех от 2018 г., когато ръстът почти спря. Доклад на Federal Reserve Bank of Cleveland от същата година изчислява, че опиоидите, предписвани по рецепта, отговарят за 44% от спада на процентът на участие работната сила сред мъжете в периода след 2001 г.

Детската грижа

Милиони родители напуснаха пазара на труда в началото на пандемията, когато училищата и детските градини затвориха. Много от тях се завърнаха с повторното им отваряне, а други ще се завърнат през септември след края на ваканцията. Но особено за жените Covid-19 промени из основи баланса между професионалния живот и грижата за децата, може би завинаги. Процентът на участие на пазара на труда на жените през юни бе 56,2%, далеч под върха от 60,3%.

В някои части на страната родителите на деца, които още не са в училищна възраст, са изправени пред обезкуражаваща реалност. "Ако разходите за детска градина продължат да се покачват дори по-бързо отколкото преди пандемията, особено защото има много семейства, които се преместиха от градовете в провинцията, смятам, че това ще изиграе голяма роля в потискането на желанието им да се върнат на пазара на труда за сравнително ниски заплати", казва Кейси, професорът от Чикаго.