Повече от 10 хил. работници от България и Румъния са отишли да работят във Великобритания през първото тримесечие на тази година, показват официалните данни на британското външно министерство.

Въпреки наложените ограничения за пазара на труда към българите и румънците в посока Великобритания, техния брой постоянно расте.

"Ние въведохме строга ограничителна политика за достъп до пазара на труда в страната, с което искахме да подсигурим, че разрешение за работа ще имат само онези работници, които имат какво да дадат и предложат на Великобритания", заяви министърът по имиграционната политика на Великобритания Лиам Бърн.

За разлика от нарастващия брой желаещи от двете балкански страни за работа на Острова, другите източноевропейски страни, които станаха част от ЕС през 2004 г., са понижили своя приток на работна сила към Англия.

За първите три месеца на годината отишлите да работят във Великобритания от тези страни работници са спаднали с близо 16 хил. до цифрата от 49 хил. души, съобщава агенция "Ройтерс".