През 2020 година броят на работниците на площадката за изграждане на Курската АЕЦ-2 ще нарасне до 6 600 души. Към момента по изграждането на ядрената електроцентрала работят 4 500 души.

Увеличението на числеността на работниците е необходимо заради разгръщането на два пъти повече дейности на площадката. Към момента на терен се изграждат 44 обекта, а до края на годината броят им ще надмине 80 обекта.

"Планирани са всички параметри на работата за 2020 година - и физическите обеми, и финансовите показатели", обяснява главният инженер на проекта Алексей Волнов.

През 2020 година ще бъдат положени 170 000 кубични метра бетон при използване на 18 000 тона арматура. Очаква се на площадката да бъде доставено крупногабаритно оборудване - основният кран за Машинна зала с товароподемност 290 000 тона.

Корпусът на реактора ще бъде доставен през есента. Монтажът на ядрената мощност през 2021 година.

"Топенето" на ядрената енергетика на Швеция

"Топенето" на ядрената енергетика на Швеция

Страната затвори един от реакторите в най-голямата си централа

Строителството на централата започна през пролетта на 2018 година. Енергийните блокове 1 и 2 на Курската АЕЦ-2 са от поколение 3+ е по проекта ВВЕР-ТОИ. Това е руски типов оптимизиран и компютъризиран проект с два блока на базата на технически решения на проекта АЕЦ с ВВЕР-1200.

Пускането на Курската АЕЦ-2 трябва да замени сега действащите енергийни мощности на площадката на Курската АЕЦ.

Разходите по изграждане и извеждане на ядрени мощности не спират да нарастват

Разходите по изграждане и извеждане на ядрени мощности не спират да нарастват

Това поставя под въпрос бъдещето на сектора и мястото му в енергийната картина на света