В Япония има милиони свободни жилища и правителството на страната търси решение на проблема. Някои от изоставените имоти се продават на безценица. Японското правителство търси жители, които да настани в 8 милиона празни жилища. Местните власти предлагат предоставят къщи и средства за обновяване на жилищата, за да стимулират заселването в по-рядко населените райони, пише Business Insider.

Според проучване на жилищата в Япония, което се провежда на всеки пет години, има рекордно високо ниво от 8,49 милиона незаети жилища в страната през 2018 г. Много от тях остават празни заради миграцията към по-големи градове. Проучването от 2018 г. установява 3,2% увеличение на броя на празните жилища в сравнение с 2013 г.

Над 13% от всички 62,42 милиона жилища в Япония остават незаети. Тенденцията се забелязва в префектури като Вакаяма, Токушима, Кагошима и Кочи, като всяка от тях регистрираха нива на незаети жилищни площи от над 18%.

Съживяването на селските райони на Япония е ключова част от социално-икономическите планове на японския премиер Йошихиде Суга за страната. Той смята за приоритет съживяването на селските райони в своята политика, като обещава да стимулира селската икономика чрез стимулиране на туризма и на селскостопански реформи.

Градове като Точиги и Нагано са в основата на програмата. В някои от тях се предлагат жилища само за 455 долара.

Град Окутама в западен Токио дори предлага безплатни жилищни имоти в застаряващи сгради, според агенция Nikkei. Някои от новите жители са намерили креативни начини да използват тези пространства, като ги превръщат в работилници и заведения за хранене например.

Други местни власти предлагат пари в брой за привличане нови собственици на остарелия жилищен фонд.

Според Nikkei един от районите в северната префектура Хокайдо отчита 11% спад в броя на празните си домове, когато градът отпуска субсидиите. Град Дайсен, в префектура Тотори, отбеляза спад от 7,9% в броя на празните имоти, когато местното правителство предложи безвъзмездни средства от 18 229 щатски долара за ремонт.

Проблемът с "тъмните прозорци" в селските райони не е уникален за Япония.И градове в САЩ предлагат на жителите хиляди долари - а в някои случаи и безплатна имоти, за да се справят с обезлюдяването на някои места.

В Италия множество села предлагат къщи за 1 евро в изоставени райони.