Индустриалното производство намалява толкова рязко през април, на върха на мерките срещу пандемията в страната, че един икономист го начина "най-лошият месец в историята" за германската икономика, ключов двигател за еврозоната, пише CNBC.

През четвъртия месец индустриалното производството намалява със 17,9% спрямо предходния месец, при 8,9% спад през март. Спрямо същия месец на 2019 г., то намалява с 25,3%. Статистическата служба на Германия посочва, че това е "най-големият спад от януари 1991 г., когато започва събирането на данните". Най-значим е сривът в автомобилната индустрия - 74,6% спрямо предходния месец.

Данните идват след като в петък стана ясно, че поръчките за индустриални стоки намаляват с 25,8% през април, отново най-тежкият спад от 1991 г. насам.

Правителството в страната започна постепенно да премахва част от мерките от 20 април. В края на месеца производството на автомобили също бе възобновено, а през май отвориха и училищата.

Очаква се силно възстановяване на икономическата активност през май и юни, но все пак икономисти предупреждават да не сме твърде оптимистично настроени, особено що се отнася до ключовата автомобилна индустрия. В сравнение с 2008 г., когато азиатските държави помогнаха на Германия за бързо възстановяване, днес не се вижда спасителят на икономиката.

Ще са необходими две години на Германия, за да възстанови растежа, загубен в рецесията

Ще са необходими две години на Германия, за да възстанови растежа, загубен в рецесията

Най-голямата икономика в еврозоната ще се свие със 7,1% през 2020 г.