За ужас на мощната петролна индустрия на Норвегия и работническите й съюзи, опозиционната лейбъристка партия реши да промени позицията си и ще сложи край на стремежа към проучване на петрола в близост до чувствителните Лофотенски острови в арктическия район на страната. Това означава, че сега в парламента има солидно мнозинство, което иска да се запазят ограниченията за проучвания, информира Bloomberg.

Драматичната промяна е голям удар за петролната индустрия, която досега се радва на солидна подкрепа и сигнал, че петролната ера, която издигна скандинавската нация в една от най-богатите в света, наближава края си.

Петролните компании, оглавявани от контролираната от държавата Equinor ASA, най-големият норвежки производител, заявяват, че получаването на достъп до Лофотен е от ключово значение, ако страната иска да запази производството, тъй като ресурсите се изчерпват. Предполага се, че 1 млрд. до 3 млрд. барела биха могли да се добият от архипелага, който също се смята за природно чудо.

Норвегия позволи на своя $1-трилионен фонд да разпродаде петролните си акции

Норвегия позволи на своя $1-трилионен фонд да разпродаде петролните си акции

"Целта е да намалим своята уязвимост от постоянния спад на цената на петрола", казва министърът на финансите Сив Йенсен

"Цялата индустрия е изненадана и разочарована", казва Карл Ейрик Шьот-Педерсен, ръководител на Норвежката асоциация за нефт и газ. "Това ни отнема предвидимостта, от която зависим."

Но решението на партията не беше голяма изненада. Норвежците започват да поставят под въпрос най-големия си износ и източник на богатство на фона на нарастващата загриженост относно климатичните промени. Дори и петролните ръководители вече се бяха отказали да получат достъп до Лофотен, но сега следващата битка вероятно ще се бъде дали сондирането трябва да продължи в Баренцово море.

Освен това петролната индустрия се опасява, че лейбъристите биха могли да пожелаят или да бъдат принудени да направят компромис по други въпроси, когато следващия път поемат правителството, като например данъците върху петрола или предоставянето на лицензи за проучване в Норвегия.

Лидерът на партията Джонас Гахр Стор казва, че лейбъристите ще продължат да подкрепят петролната индустрия и ще продължат да подкрепят съществуващата данъчна система за индустрията, която включва възстановявания на средствата при проучване.

Стор по-рано тази седмица заяви също, че иска петролните компании в Норвегия да се ангажират с краен срок за пълно намаляване емисиите при операциите, което е твърде голямо изискване, според най-големия лобист на петрола в страната.

Заради мания по Teslа половината нови коли в Норвегия са електрически

Заради мания по Teslа половината нови коли в Норвегия са електрически

29% от новите регистрирани електрически автомобили са Model 3