Икономиката на Обединеното кралство отчете по-голям ръст от очакваното през второто тримесечие на тази година, вероятно от възстановяването на производството на автомобили и изненадващо силния юни.

БВП на Обединеното кралство се е увеличил с 0,2% през второто тримесечие на тази година и така избегна стагнацията. За сравнение - през предходните три месеца ръстът е 0,1%. Това е и най-доброто тримесечно повишение от повече от година, според Службата за национална статистика (ONS), цитирана от The Guardian.

Икономистите бяха изненадани от данните, като според предишно проучване сред тях се прогнозират липса на ръст на производството през тримесечието.

През юни обаче производството нарасна с 0,5%. БВП падна с 0,1% през май, заради, допълнителната ваканция за отбелязване на коронацията на крал Чарлз след ръст от 0,2% през април.

Цените на жилищата в Обединеното кралство не са се сривали с такъв темп от над 10 години насам

Цените на жилищата в Обединеното кралство не са се сривали с такъв темп от над 10 години насам

Спекулациите, че лихвите ще продължат да повишават, заради упорито високата инфлация, повишиха цената на ипотеките

Производството и строителството бяха на по-добри нива от очакваното през юни.Според показателите има инерция в икономиката, която вероятно ще разшири натиска върху заплатите и цените и ще е аргумент за повече повишения на лихвите.

Потребителските разходи з нараснали с 0,7%, което е най-голямото тримесечно увеличение от повече от година. Бизнес инвестициите също отчитат ръст с 3,4%, подобно на предходното тримесечие. Има и силно увеличение на държавните разходи.

Паундът се повиши с 0,4% спрямо долара до $1,2723, което го вдигна от едноседмичното дъно.