Пазарите летят нависоко, а световната икономика се движи задоволително напред и нагоре. Но за колко дълго?

Има за какво да се притесняваме: икономистите предупреждават, че търговските битки, геополитическото напрежение, повишаващите се цени на петрол и кризи в развиващите се пазари могат да "отхапят" от растежа, пише CNN.

"Световната икономика започна година в относително добра форма. За нещастие, прогнозата е за заоблачаване", казва Крист Скиклуна, оглавяващ звеното за икономически изследвания в Daiwa Capital Markets.

Ето за какво се притесняват експертите:

Търговска война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на продукти като стомана, алуминий, перални машини и слънчеви панели. Мексико, Канада и Европейският съюз отвръщат на удара.

Засега ефектът върху икономиката е ограничен, но без деескалация това може да се промени. По-рано миналата седмица Световната банка предупреди за възможни търговски загуби, равни на тези по време на световната финансова криза.

Ако политическите лидери осъществят заплахите си, включително въвеждане на 25% мита върху китайски стоки за 100 милиарда долара от страна на САЩ, Barclays изчислява, че това ще изтрие около пълен процент от растежа на световната икономика. Към момента, Световната банка прогнозира 3% експанзия през 2019 г.

Бюджета на Италия

Непосредственият риск от още една криза в еврозоната намаля, но инвеститорите все още са много притеснени за Италия. Новото правителство в Рим има грандиозни планове за харчове - докато в същото време намалява данъци.

Още към края на тази година може да възникне спор с ЕС заради нарушения на фискалните правила на съюза при представянето на новия бюджет на Италия.

Инвеститорите вече искат по-високи лихви, за да дадат заеми на задлъжнялата държава.

И следва еврото - желанието на новото правителство да остане във валутния съюз се оказва под въпрос.

Срив на някои от развиващите се пазари

По-силният долар растящите печалби от акциите и облигациите привличат инвеститорите. Това обаче изтегля средства от развиващите пари, където валутите - включително аржентинското песо и турската лира - са под напрежение. Валутата на Бразилия пък изтри 19% от стойността си от пика през януари.

Икономистите очакват тенденцията да се запази, след като щатският Федерален резерв повиши лихвите. Централните банки в развиващите се страни също трябва да повишават лихви, за да запазят валутите си от свободно падане.

Така в Турция нивата бяха повишени до 18%, а в Аржентина - цели 40%. Икономисти смятат, че Бразилия може да се окаже следващият голям проблем. Страната тепърва излиза от рецесия и затягането на паричната политика не помага в момента.

Цените на петрола

Цените на петрола се повишиха до най-ниските си нива от три години насам през миналия месец, а притесненията са, че потребителите ще трябва да намалят разходите си по други пера, за да покрият по-високите цени на горивата.

Индия, третият най-голям консуматор, поиска уверение от Саудитска Арабия, че цените ще останат "стабилни и умерени".

"Черното злато" се отдръпна леко, след като основните производители заговориха за повишен добив, но цените на бензина и дизела са най-високи от години насам.

Бензинът не е бил толкова скъп от три години

Бензинът не е бил толкова скъп от три години

Тенденцията е за задържане на високите нива, поне до края на летния сезон