Обръщането на кривата на доходността, при което възвръщаемостта по краткосрочните американски облигации надхвърля тази по по-дългосрочните, накара множество пазарни коментатори да твърдят, че рецесията е близо. Миналият петък, лихвите по 3-месечния дълг надхвърли този на 10-годишния за първи път от 2007 г. S&P 500 изтри 2% през деня, най-лошото представяне от 3 януари.

Кривата на доходността обикновено върви нагоре, като по-дългосрочните облигации носят повече възвръщаемост. Това е така, тъй като инвеститорите обикновено искат по-голяма лихва спрямо по-дълги срок, в който държат дълга. Когато тази ситуация се преобърне, множество икономисти възприемат това като силен сигнал, че идва рецесия.

От 60-те години насам обръщането на кривата е предвещавало рецесия всеки път, като само един път сигналът е бил фалшив. Изпадането на икономика в рецесия може да се случи след между една и три години.

Не всички обаче са на това мнение. Том Порчели, главен икономист на RBC за САЩ, смята, че рискът, свързан с обръщането на кривата на доходността, не е от рецесия, а от надуване на балон при цените на активите. Той твърди, че днешното обръщане не следва историческите модели, при които местните инвеститори свалят дългосрочната доходност заради опасения за икономиката в краткосрочен план.

В този случай, казва той, страховете са свързани със световната икономика, докато растежът в САЩ остава силен и устойчив.

"Проблемът с настоящото обръщане е, че то не е референдум за икономическия растеж в САЩ, а функция на случващото се по света", пише той.

Ако наистина това е случаят, няма да последва рецесия, а ниските лихви ще подкрепят активността в жилищния сектор и кредитирането като цяло, което може да доведе до балон в активите. "Затова на този етап от цикъла по-скоро внимаваме за балони", заключва той.

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Идва ли рецесия?