Скоростта на възстановяването на европейската икономика през 2017 година изненада всички. Дни след като Европейската комисия (ЕК) подобри прогнозата си за растежа на Европейския съюз (ЕС) до 2,3% от 1,9%, Евростат публикува данните, които показват ръст от 2,5% на БВП на годишна база към края на септември.

Резултатите са по-впечатляващи за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където развитието изпреварва средното ниво за съюза и е доста над очакванията. Полската и чешката икономика са нараснали с по 5 на сто, латвийската - с 6,2 на сто, словашката и литовската - с 3,4 на сто, а румънската - с впечатляващите 8,6%, пишат от Wall Street Journal в свой анализ.

"Възстановяването е добре посрещнато след шокът, през който премина регионът през последното десетилетие. Много икономики "прегряха" при бума преди финансовата криза на фона на огромни дефицити по текущата сметка и силно вътрешно търсене, подхранвано от прекомерното кредитиране", посочват от медията и допълват: "Сега някои политици смятат, че регионът отново е изправен пред риска от "прегряване.".

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите двигатели на растежа в ЕС?

От Wall Street Journal обясняват това с факта, че много от страните от ЦИЕ са близо до нивото на използване на пълния си капацитет и отчитат растеж далеч над изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) за стабилни ръстове на БВП.

Все пак от изданието посочват, че все още никой от индикаторите за такава опасност за икономиката не е достигнал опасни нива.

"Инфлацията в региона остава близо до целевата, отразявайки ниското равнище за останалата част от ЕС", се казва в анализа и се допълва: "Кредитирането нараства отново, но е далеч от високите равнища.".

Все пак се смята, че пред региона има два риска, които застрашават възстановяването. Единият е свързан с демографията. Не всички държави от региона, подобно на останалите от ЕС, имат застаряващо население. Но всички от тях имат високо ниво на емиграция.

През последните 25 години 20 милиона души са напуснали ЦИЕ или 5,5% от общото население там, като най-голямата част от тях са млади и добре образовани хора. Така например хората в трудоспособна възраст в Латвия са намалели с една четвърт от 2000 година.

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Работодателите искат да плащат повече, но са изправени пред голямо препятствие

"В същото време има опасност и по отношение на бързия растеж на заплатите в региона, които са с 4,5% по-високи от 2014 година насам. Нарастването изпреварва продуктивността, която за същия период се е увеличила с 2 на сто", посочват от медията.

Второто предизвикателство към страните от ЦИЕ са политиките. Впечатляващият прогрес на региона през последните 25 години е повишил стандарта на живот, но властите са затруднени с въвеждането на решения за подобряване на производителността.

В същото време годините на кризата промениха политическата картина в региона. Така в някои от страните правителствата се опитаха да се справят с политическия натиск, като "разхлабиха" фискалната политика и се фокусираха върху правенето на по-големи разходи за стимулиране на вътрешното потребление вместо на продуктивността, привличаща нови инвестиции.

Пред "прегряване" ли е българската икономика?

Пред "прегряване" ли е българската икономика?

Мнението на експертите

"Румъния, например, отчита бюджетен дефицит от 4,1% от БВП през второто тримесечие на годината, което е най-високото ниво в ЕС, въпреки експанзията на икономика. И това повишава риска от "прегряване", се казва в публикацията.

От Wall Street Journal смятат, че най-правилният избор за региона в момента е на първо място да се справи с недостига на кадри с политики, насочени към по-голямо включване на жените и възрастните хора на пазара на труда. Също така те трябва да ограничат емиграцията, да повишат стандарта на образованието и на здравната система.

"Съвсем близо до изравняването със стандарта на живот в Западна Европа, правителствата от ЦИЕ ще трябва да покажат, че могат да направят труден избор дори при бурното развитие на икономиката", завършват от Wall Street Journal.

Препятствието, което "спъва" развитието на ИТ сектора в Източна Европа

Препятствието, което "спъва" развитието на ИТ сектора в Източна Европа

То е много просто, но съществено за индустрията