Когато чуем за Венецуела, през последните години обикновено си представяме неща като хиперинфлация, национализация, бедност, корупция, обезценена валута и масова емиграция. Някога проспериращата държава, член на ОПЕК, не спира да затъва.

Световните агенции цитират данните от ново национално проучване, според които броят на венецуелците, които живеят в крайна бедност и нищета вече е покъртителните 76,6 на сто. Това са цели три четвърти от населението на страната. За сравнение, миналата година тези хора са били 67,7%. Финансовият колапс на латиноамериканската държава продължава за седма поредна година и нищо не подсказва, че скоро ще свърши.

Венецуела маха шест нули от валутата през октомври

Венецуела маха шест нули от валутата през октомври

За година цените там се покачиха с 2 575%

Новото национално проучване на условията на живот обхваща периода 2020-2021 г. и е проведено от изследователи от Католическия университет UCAB. Именно то е установило, че от 28-те милиона жители на страната, 76,6% живеят в крайна нищета. Тоест, увеличението е с близо 10% за период само от една година. Докладът приписва това както на пандемията, така и на непрестанния недостиг на гориво - основна пречка на заетостта.

Международни наблюдатели, цитирани от NBC, подчертават, че освен загубата на покупателна способност, липсата на заетост е довела до скука и апатия сред хората. А много от тези, които все пак работят, го правят за минимална заплата, която в момента е в размер на около 3 щатски долара.

Правителството на президента Николас Мадуро често обвинява санкциите на САЩ за бедите на страната, но повечето световни експерти приписват неспиращата криза в именно на неговото управление. А ако говорим за бедност, изчислена според нивата на доходите, хората, които попадат в тази графа са 94,5%. Цифра, сравнима с изключително малко места по света.

Венецуела вдигна минималната заплата с 289%

Венецуела вдигна минималната заплата с 289%

Възнаграждението е достатъчно само за килограм сирене и литър мляко