Венецуела ще премахне шест нули от боливара в пореден опит да спаси валутата, която бе покосена от години на хиперинфлация, пише Bloomberg.

Централната банка съобщи, че новите банкноти ще влязат в обращение на 1 октомври. И окуражи венецуелци да използват дигиталната версия, за да опростят ежедневните трансакции.

Правителството на президента Николас Мадуро даде обещание да защити употребата на боливара, макар че позволи плащания и с щатския долар - ход, който трябва да успокои хиперинфлацията, която тормози страната от 2017 г. насам. Индексът Cafe con Leche на Bloomberg отчита 2 575% поскъпване през последната една година.

Макар че доларът е предпочитан от повечето хора в страната, боливарите са нужни за някои плащания като билети за автобуса и гориво от бензиностанциите, които получават държавни субсидии.

Премахването на нулите ще направи трансакциите по-лесни временно, но не прави нищо, за да разреши основните причини, които причиняват нестабилност - включително липса на доверие във валутата и огромни публични разходи. "Ще бъдем изправени пред същия проблем след месеци", прогнозира икономистът и президент на Datanalisis Луис Висенте Леон.

Централната банка ще сече монети от 1 боливар и банкноти от 5 до 100 боливара. Най-голямата от тях ще се равнява на около $25, според настоящия официален курс.

През 2008 г. правителството премахна осем нули от валутата.

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Венецуела планира увеличаване на производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Страната има близо 300 милиарда барела запаси от петрол