Прогнозата за растежа на световната икономика изглежда добра, но има рискове, които могат да поставят в опасност дългоочаквания прогрес, гласи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Ръстът на световния брутен вътрешен продукт достига 4 процента, а безработицата в 35-те държави-членки на организацията, е на най-ниското си ниво от 1980 г.

Но комбинация от повишаващи се цени на петрола, търговско напрежение и уязвимост на финансовите пазари - и то в момент на затягане на паричната политика, може да означава катастрофа.

Икономическото развитие все още е подпомогано основно от ниските лихви и фискалните стимули, което означава, че е не изцяло органично и е по-уязвимо от политически и пазарни промени, предупреди генералният секретар Хосе Анхел Гурия.

"Очакваме през следващите две години икономическата експанзия да продължи, а краткосрочните прогнози са по-добри сега, отколкото в последните години, но сегашното възстановяване е все още подкрепено от монетарната политика. Това подсказва, че силен и устойчив ръст все още не е постигнат", каза той.

Цените на петрола се покачват през последната година и ако тази тенденция продължи, някои експерти предричат цени от 100 долара за барел, икономиките ще трябва да се справят със силен инфлационен натиск и по-нисък ръст на реалните доходи на домакинствата.

В момент, в който банките се отдръпват от фискалните стимули и повишават лихвите, тази нормализация може да покаже икономическите уязвимости, създадени през годините на поемане на финансов риск и натрупването на дълг. Частният и публичният дълг са на рекордно високи нива, а развиващите се пазари и с левъридж в чуждестранна валута вече усещат тежест.

За да бъде предотвратен такъв сценарий, ОИСР препоръчва структурни реформи и политики, насочени към повишаване на квалификацията на работниците, увеличаване на продуктивността и инвестициите в иновации.

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Време е да спрем да генерираме растеж чрез натрупването на огромни задължения