Организацията за икономическо сътрудничество и кооперация (ОИСР) очаква световната икономика да изгради инерция през следващите две години и реалният брутен вътрешен продукт да достигне нивата си от преди пандемията към края на 2021 г., предава CNBC.

"За първи път от началото на пандемията има надежда за по-светло бъдеще", казват от организацията, цитирайки прогреса с ваксините и безпрецедентната помощ за икономиката от страна на правителствата и централните банки. "Най-лошото е зад гърба ни, но ситуацията остава опасна за множество уязвими хора, компании и страни".

В последната си прогноза ОИСР очаква световната икономика да се свие с 4,2% тази година. През септември организацията прогнозираше 4,5% спад. Гледайки напред, групата смята, че през следващите две години световната икономика ще расте със средно 4%, а през 2021 г. - с 4,2%. През септември прогнозата за следващата година бе за 5%. През 2022 г. очакваният растеж е 3,7%.

ОИСР, която следи и съветва по икономически въпроси 37 държави, показва оптимизъм за инерцията на икономиката до 2022 г., цитирайки научния и фармацевтивен прогрес, както и факторите, които ще помогнат за овладяване на вируса и възстановяване на нормалността.

Заедно с намалената несигурност и безпрецедентните фискални мерки, които ОИСР очаква да се отплатят прекрасно, възстановяването на икономиката ще става все по-силно с премахването на мерките срещу вируса.Китай отново ще е двигател на икономическото възстановяване

Икономическото възстановяване в отделните страни ще е неравно, предупреждават от организацията, което ще доведе до дълготрайни промени в световната икономика. Очаква се през 2021 г. Китай да отговаря за над една трета от растежа, а приносът на Европа и САЩ ще остане по-малък от тежестта им в световната икономика.

Поднебесната империя, която започна възстановяването си по-рано от останалите страни в света, ще отчете растеж от 1,8% тази година. Тя остава единствената голяма икономика, която ще запише експанзия през 2020 г. А през 2021 г. реалният ръст на БВП ще бъде 8%.За сравнение, САЩ ще запише спад от 3,7% през 2020 г. и растеж от 3,2% през 2021 г. Еврозоната ще се свие със 7,5% тази година и ще расте с 3,6% догодина.

Предупреждение към Стария континент

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) отправи предупреждение към Европа: ако пандемичната ситуация не се промени драстично скоро, икономическият растеж може да бъде още по-слаб от прогнозирания. Според организацията, в еврозоната са нужни още стимули.

Заради втората вълна от пандемията по-добрият от очаквания растеж през третото тримесечие ще бъде последван от далеч по-слаб през последните три месеца на годината. А ако няма промяна при заразените, първите три месеца на 2020 г. също ще бъдат слаби.