Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио позволиха да бъде намален бюджета на най-голямото спортно събитие с повече от 150 милиарда йени (1,3 милиарда долара) заради отсъствието на зрители, съобщи японският в-к Yomiuri, цитиран от "Известия".

От организационния комитет на Олимпиадата обясниха, че поради липсата на зрители е било възможно да се намалят разходите за персонал, за охрана на посетителите, за измерване на температурата, оборудване срещу топлина и редица други разходи. По този начин са компенсирани загубите от продажба на билети.

"Разходите за организиране на Олимпиадата, изчислени през 2019 г., бяха оценени на 1,35 трилиона йени (11,9 млрд. долара). Но Олимпиадата беше отложена заради пандемията от коронавирус. Поради специалните антиковид мерки, бюджетът нарасна до 1,64 трилиона йени (14,4 млрд. долара)", пише вестникът.

Едно от "перата" за приходи бяха около 10-те милиона билета, продадени в страната и чужбина. Това донесе близо 90 млрд. йени (795 млн. долара), преди продажбите да бъдат прекратени поради пандемията.

Рециклирано злато и сребро от смартфони ще бъде използвано за медалите за Олимпиада 2020

Рециклирано злато и сребро от смартфони ще бъде използвано за медалите за Олимпиада 2020

Дизайнът беше показан година преди началото на голямото спортно събитие

Но тъй като повечето състезания се провеждаха без зрители, парите за билетите бяха върнати на купувачите. Оказа се обаче, че като цяло, няма да са необходими допълнителни държавни или общински разходи.

Напротив, бюджетът на Токио и държавният бюджет бяха попълнени, показва равносметката след приключване на Олимпийските игри. XXXII-те Олимпийските игри в Токио се проведоха от 23 юли до 8 август. В състезанията участваха общо над 11 хиляди спортисти от 206 държави, раздадоха се 339 комплекта награди в 41 вида спорт.