Близо 36 милиона декара обработваема земя ще бъдат заявени за подпомагане в тазгодишната кампания за директните плащания, чийто краен срок изтича след два дни.

До 15 май земеделските производители имат възможност да подават декларациите си без санции. След тази дата до 7 юни следва буферен период, в който заявления ще се приемат, но субсидията по тях ще бъде намалявана, припомня farmer.bg.

За разлика от други години, когато администрацията отчиташе 20-процентно увеличение на площите, за стопанската 2013 - 2014 г. почти няма промяна в заявленията за агросубсидии.

Обработваемите земи със земеделски култури са приблизително 31 милиона декара. Останалите терени са ливади и пасища. При това разпределение субсидията за декар обработваема площ ще бъде около 29 лв. За сравнение, през миналата година стопаните получиха по 26,44 лв. А година по-рано бяха изплатени по 25,63 лв. за дка.

Според договора за присъединяване всяка година плащанията за фермерите се увеличават. Ако през миналата година фонд „Земеделие" изплати 904 млн. лв., то за тази стопанска година планираните плащания са за 960 млн. лв.

Дори с това увеличение обаче българските фермери отново са двойно по-малки субсидии от средните за Европейския съюз, коментира за farmer.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По първия стълб плащанията за декар обработваема площ в останалите европейски държави са 30 евро.

При обсъждането на новата селскостопанска политика България настоява за постепенно намаляване на огромната разлика в субсидирането. Подобно на останалите източноевропейски държави и нашата страна настоява разликата в плащанията със старите страни членки да намалее, така че към 2010 г. плащанията да не падат под 190 евро за хектар, припомниха от министерството на земеделието.