Пандемията от Covid-19 е намалила очакваната средна продължителност на живота през 2020 г. с невиждан от Втората световна война темп, според изследване на Oxford University. В САЩ, най-голямата икономика в света, очакваната продължителност на живота на мъжете намалява с над две години.

В 22 от общо 29 държави, анализирани в изследването, тя намалява с над шест месеца спрямо 2019 г. Общо в 27 има спад. Проучването обхваща САЩ, Европа и Чили.

В доклада се посочва, че намалението се дължи на смъртността от Covid-19. От началото на пандемията от него са починали почти 5 млн. души.

В повечето държави по-засегнати се оказват мъжете. Най-големият спад на очакваната средна продължителност е при американските мъже - 2,2 години спрямо 2019 г. В 15 държави тя намалява с над година при мъжете. Същото важи за жените в 11 държави.

Връщаме се към нормалността след година, според директора на Pfizer

В рамките на една година ще успеем да се завърнем към нормалния начин на живот, заяви в неделя главният изпълнителен директор и председател на Pfizer Алберт Бурла. Той допълни обаче, че е много вероятно човечеството да се нуждае от ежегодни ваксинации, поне в началото.

Наскоро пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung директорът на Moderna Стефан Бансел даде подобна прогноза.

Очакваното завръщане към нормалността обаче не означава, че няма да се появяват нови варианти на вируса, посочи Бурла. И допълни, че вероятно ще се нужни ежегодни ваксинации.