Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия наред Москва беше зависима от газопроводите, по които горивото от северните райони на страната или от Сибир достигаше до Западна Европа. Голяма част от доставките на "Газпром" продължават да се осъществяват именно по този начин.

Около тези доставки обаче често са възниквали спорове, тъй като тръбите преминават през много страни. Затова Кремъл се стреми да намали своята зависимост от тях и - подобно на други страни-износителки - залага все повече на втечнения газ (LNG), който се изнася с танкери.

Най-активно в тази област работи руската компания "Новатэк" - втората най-голяма фирма за добив на газ в Русия. Нейният шеф Леонид Михелсон е смятан за най-богатия човек в Русия. От години "Новатэк" извършва гигантска по мащабите си дейност за добив на течен газ на полуостров Ямал в Сибир. Компанията контролира 60 процента от този бизнес, като дялове в него притежава и френската Total, както и няколко китайски инвеститора.

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Първата доставка от новия газов завод тръгва днес

Заради студената вълна?

Тези дни стана ясно, че руски течен газ от Ямал за първи път е бил изнесен в САЩ - чрез френска посредническа фирма. Не къде да е, а тъкмо в САЩ! Новината предизвиква недоумение, защото Вашингтон се стреми всячески да затрудни руските енергийни доставки за Европа. Нима в същото време сам купува газ от руснаците!?

Новината обаче е сензационна само на пръв поглед. Защото е добре известно, че студената вълна, обхванала обширни райони на САЩ, доведе до поскъпване на горивата. Заради капризите на времето Америка сега се нуждае от течен газ, който си набавя на международните пазари. "Тук няма никаква политика", казва Святослав Бик от Центъра за анализи към руското правителство.

САЩ се превърна в нетен износител на природен газ за първи път от 1957 година

САЩ се превърна в нетен износител на природен газ за първи път от 1957 година

Очаква се тенденцията да се запази

Добра новина за потребителите

За Русия, а и за други страни-износителки е трудно да внасят своите продукти в САЩ. "Цените там са ниски, тъй като самите американци си имат достатъчно собствен газ", обяснява Бик. Възможно е и занапред те да поръчват по някой и друг танкер с руски газ, но това ще бъдат незначителни количества, са убедени експертите в Москва.

Много по-интересен е въпросът как всичко това ще се отрази на световната търговия с газ. Тръбопроводите направиха така, че търговията да се регионализира. Точно обратното е с танкерите с втечнен газ, които ще глобализират търговията. А това засилва конкуренцията. Потребителите могат само да се радват, тъй като това ще държи цените ниски.