Равно поле е село, разположено недалеч от София. Нищо в неговите схлупени къщи, изоставени цехове и надупчени улици с днешна дата не показва, че на това място е трябвало да се издига първия "умен град" в Европа - построен от китайска компания с благословията на българското правителство, с огромен хотел, мол, офиси, жилища, развлекателни центрове, казино и голяма розова градина. Вместо хиляди работни места и просперитет, днес Равно поле в най-добрия случай ще се сдобие с леко разширен голф клуб.

За съдбата на проваления проект пише South China Morning Post в свой обширен материал.

Голяма амбиция

Началото е поставено преди близо 10 години. Тогава базираната в Хонконг компания Bulgaria Development Holdings Limited закупува голф игрището край селото за приблизително 11 млн. долара, като планът е то и околните ниви да се превърнат в луксозен комплекс на име "Света София" с обща площ от 1 млн. квадратни метра.

Снимка 607394

Източник: https://bdh-bg.com/

Сред екстрите са търговския център с дизайн, подобен на този на Dubai Mall, аквапарк, копие на Sega Joupolis от Токио и какво ли още не. Всичко това - на половин час с кола от София.

В промоционално видео проектът е представен като ключов за китайската инициатива за сътрудничество с Европа "Един пояс, един път" и се твърди, че строителството ще създаде 10 000 работни места, а хиляди ще бъдат заети след това в новия град.

Снимка 607395

Източник: Bulgaria Development Holdings

Във видео от 2016 г. генералният консул на България в Шанхай Димитър Абаджиев (бивш депутат в няколко парламента, преминал през СДС, ДСБ и РЗС - б.р.) заявява пред събитие с потенциални инвеститори следното: "Станете наши партньори в проекта на Bulgaria Development Holdings "Света София". Много е важно, защото можете да закупите акции в проект като този и ще получите статут на постоянно пребиваващи, а след това - и българско гражданство, което ви прави граждани на ЕС и ще можете да се възползвате от свободното движение в ЕС. (...) Много е важно, че имате пълна политическа подкрепа в България. Тук е Българската агенция за инвестиции, тук е българският посланик, тук съм аз като генерален консул - ние представляваме българската държава и мога да ви уверя, че ако инвестирате в България, ще получите нашата подкрепа".

През 2017 г. проектът получава приоритетен статут от Българската агенция за инвестиции с цел улеснена реализация, пише SCMP. BalkanInsight цитира официална информация, според която инвестицията е за близо 1,6 млрд. лева.

Действително, на церемонията по официалния старт през 2018 г. в София политическата подкрепа е налице - присъстват тогавашният икономически министър Емил Караниколов и директорът на Българската банка за развитие Стоян Маврдоиев, който заявява, че ще се строи "град на бъдещето".

Снимка 607396

Източник: Bulgaria Development Holdings

В тази посока са и репортажите на китайските държавни медии. Телевизия CGTN обявява, че с помощта на Китайската държавна строителна компания и телеком гиганта ZTE ще се гради "умен град" по концепция, "която многократно се е доказала в Китай". Кадрите показват даже и нивите, в които се твърди, че ще влезе строителната техника след събирането на реколтата. Годината е 2018 г., очакването е първата фаза на проекта да приключи до 2021 г.

Реалността

Скоро след церемонията целият проект около "Света София" пропада. Същинската строителна работа въобще не започва, голф игрището тихомълком е продадено, а Bulgaria Development Holdings опразват софийския си офис.

Репортерът от Soutch China Morning Post отива на място и се среща с изпълнителния директор на сегашното дружество собственик на голф игрището Ангел Ангелов. "Купихме го от тях през септември 2019 г., преди коронавируса. Те просто бяха купили голф игрището и толкова (...) Това, което показваха на хората, беше доста различно от реалността - на хартия беше добре, но всичко останало беше катастрофално", разказва той пред медията.

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Над 50% от вложенията на азиатската страна в региона са отишли в западната ни съседка

По думите му Bulgaria Development Holdings не са официално във фалит, но имат дългове и се е наложило да напуснат офиса си в столичния "Мегапарк" заради неплатен от месеци наем.

Главният секретар на Българската агенция за инвестиции Теодора Ставрева коментира, че има две причини за провала на проекта: "На първо място - неосигурено финансиране и, на второ, проблеми с придобиването на терените, върху които проектът трябваше да бъде реализиран". Тя подчертава, че това е частна инициатива и не са били похарчени пари на данъкоплатците.

Авторът на материала пътува и до Хонконг, за да се срещне и с изпълнителния директор на Bulgaria Development Holdings Джоси Лок. Тя признава, че проектът никога не е имал връзка с многомилиардната инициатива "Един пояс, един път": "ZTE ни казаха: "Понеже сте ни партньори, ние ще ви помогнем с това да можете да твърдите, че този проект е в рамките на "Един пояс, един път". Честно казано, не получихме никакво финансиране от Китай, името беше просто трик".

Сърбия привлече €640 милиона китайски инвестиции за един ден

Сърбия привлече €640 милиона китайски инвестиции за един ден

Част от тях са за голям инфраструктурен проект

По отношение на българските политици, тя отбелязва, че те са подкрепяли "Света София" и като цяло промотират България много интензивно в Азия, "но не са добри в маркетинга", а и "сложната" ситуация у нас е допринесла за пропадането на проекта.

Въпреки това Лок е категорична, че "Света София" не е провал и има намерение да реализира други начинания у нас - но в по-малък мащаб и по-близо до столицата.

Строи се и в Равно поле. Ще се появят допълнителна хотелска част, къщи, спа център и конгресен център. "Определено няма да е българският Лас Вегас", коментира с усмивка настоящият изпълнителен директор на St.Sofia Golf Club & Spa.