Общата печалба на големите индустриални компании в Китай за 10-те месеца (януари-октомври) на 2021 г. се е увеличила с 42,2% на годишна база и достигна 7,16 трилиона юана, по данни на Държавната статистическа служба. Това съобщи китайската агенция "Синхуа", цитирана от Investing.com.

Значителният темп на растеж на показателя обаче продължи да се забавя за осми пореден месец.

Като големи промишлени предприятия китайската статистика определя компании с годишни приходи от над 20 млн. юана (3,1 млн. долара).

Печалбата само на държавните промишлени предприятия за периода януари-октомври нараства със 74,2% на годишна база, а на частните - с 30,5%.

Повишение на печалбата е отчетено в 32 от общо 41 сектора. От тях най-впечатляващ е ръстът на общата печалба на производителите на нефт и газ, при които показателят "излетя" с 263% на годишна база. Общата печалба на въглищния сектор скочи с 210%, представителите на черната металургия регистрираха нарастване на печалбата за периода на годишна база със 132%, а при цветната металургия ръстът е със 162%.

Китай взе короната на САЩ за най-богата държава света

Китай взе короната на САЩ за най-богата държава света

За 20 години богатството на Китай е нараснало до 120 трилиона долара

Спрямо периода януари-октомври на предпандемичната 2019 г., сега общата печалба на големите промишлени предприятия в Китай нараства с 43,2%. Средният годишен темп на прираст за последните две години в сектора е 19,7%, сочат данните на Държавната статистическа служба.

Само за октомври тази година, печалбата на водещите предприятия на Китай нарасна с 24,6% на годишна база, до 818,74 млрд. юана. Темпът на растеж на показателя се ускори в сравнение с повишението от 16,3% за септември.