Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се повишават, възстановявайки се от падането им до триседмични дъна в предишната сесия. Надеждите на пазара са за нови стимулиращи мерки в САЩ след публикуването на данни за рекорден спад на БВП в най-голямата икономика.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 43,14 долара за барел, което е с 0,2 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти, които изтичат в петък, паднаха с 0,81 долара (1.9%) до 42.94 долара за барел.

Фючърсите на суровия американски петрол WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент поскъпват с $0.17 - до $ 40.09 за барел. Към края на вчерашната търговия стойността на тези договори спадна с 1,35 долара (3,3%) до 39,92 долара за барел. Котировките за WTI спаднаха под 40 долара за барел за първи път, завършвайки сесията на най-ниското си ниво от 9 юли, сочат данните на Dow Jones.

Днес цената на Brent може да покаже растеж за четвърта поредна седмица, докато WTI се готви да приключи третата седмица подред на положителна територия на фона на възстановяване на котировките след рязък спад през април.

Участниците на пазара са загрижени, че ръста на разпространението на коронавируса по света ще доведе до намаляване на търсенето на гориво, докато най-големите производители на петрол започват да разхлабват ограниченията за производство, пише MarketWatch.

"Загрижеността за търсенето излезе на преден план", цитира изданието думите на Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group.

Според него тези страхове се засилиха след публикуването на най-новите статистически данни, отразяващи мащаба на икономическите щети, причинени от пандемията COVID-19.

Американската икономика се срина с 32,9% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г., се казва в предварителния доклад на Министерството на търговията на САЩ. Това е рекорден спад след публикуването на такава информация, която започна почти веднага след Втората световна война.

Междувременно анализаторите средно прогнозираха по-значителен спад: анкетираните от Trading Economics очакваха спад от 34,1%, а анкетираните от The Wall Street Journal очакваха спад от 34,6%.

Броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път през седмицата, приключила на 25 юли, нарасна с 12 хиляди до 1.434 милиона, сочи доклад на Министерството на труда на САЩ. Експертите са очаквали увеличение до 1,45 милиона, сочат данни на Trading Economics.

Междувременно страните от пакта за ограничаване на добива ОПЕК + могат да увеличат производството с около 2 милиона барела на ден от август на фона на планираното облекчаване на съкращенията, наложени по-рано тази година.

"Перспективите за забавяне на икономическото възстановяване и желанието на ОПЕК да облекчи ограниченията за добива възможно най-бързо показват, че динамиката на предлагането не води до по-нататъшен растеж на петролните пазари в близко бъдеще", казва старши анализатор в Swissquote Bank.