Цените на петрола може да скочат до 80 долара за барел, ако геополитическото напрежение в Близкия Изток ескалира и засегне доставките на суровината, пише CNBC. Тази прогноза идва след поскъпването на петрола в петък в резултат на американска въздушна атака в Багдад, в която е бил убит иранският генерал Касем Сюлеймани.

По време на ранната търговия в петък стойността на черното злато нарасна с над 3,6% до 68,65 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна с над 3,5% до 63,38 долара за барел.

Касем Сюлеймани беше командир на отдела "Кудс" на Ислямския революционен гвардейски корпус и един от ключовите ирански генерали.

"Часове след смъртта на Сюлеймани едно нещо е ясно - Иран ще отвърне на удара", това посочват в свое съобщение от консултантската организация Eurasia Group.

"Очакваме сблъсъците да продължат най-малко месец и вероятно да бъдат съсредоточени в Ирак. Иран ще атакува американски бази и американски войници ще бъдат убити, а Щатите ще отмъстят за тези удари", посочват експертите.

Цената на петрола рязко скочи след убийството на ирански генерал

Цената на петрола рязко скочи след убийството на ирански генерал

Сутринта Brent се търгува по $68,20, а WTI - по $62,87 за барел

"Цените на петрола вероятно ще се задържат на ниво около 70 долара за барел, но може и да скочат до 80 долара за барел, ако конфликтът се задълбочи", допълват те.

Междувременно в края на декември президентът на Иран Хасан Рохани коментира, че американските санкции са коствали на страната стотици милиарди долари.

"Иран щеше да има допълнителни приходи от 200 милиарда долара, ако не беше въвлечена в икономическа война", заяви той, цитиран от специализирания сайт OilPrices.

От повторното въвеждане на санкциите срещу Техеран през 2018 година държавата е изгубила 90% от износа си на петрол, който е ключов източник за приходи. В допълнение местната валута се срина, а инфлацията мина 40 на сто.