Цените на базовите марки суров петрол се повишават при търговията във вторник, след като спаднаха до триседмичните дъна предишния ден. Но ръстът в котировките е ограничен от опасенията заради увеличаващата се заболеваемост от COVID-19.

Стойността на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:12 ч. българско време е 69,79 долара за барел, което е с 0,75 долара повече от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контраакти поевтиняха с 1,66 долара (2,4%) - до 69,04 долара за барел.

Договорите за американския WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се търгуват по 67,39 долара за барел, което е с 0,91 долара по -високо от крайната стойност на предишната сесия. Вчера цената на тези контракти спадна с 1,8 долара (2,6%) - до 66,48 долара за барел.

Цените на Brent и WTI спаднаха с повече от 4% в понеделник, като и двете марки приключиха търговията на най-ниските си нива от 19 юли насам, отбелязва MarketWatch.

Търговците се опасяват, че въвеждането на нови ограничителни мерки против разпространението на "делта" коронавируса ще отслаби световната икономика и ще подкопае търсенето на гориво, пише Dow Jones.

Докато петролният пазар сега е по-балансиран по отношение на предлагането и търсенето, отколкото през по-голямата част от 2020 г., опасенията от нови ограничения за пътуване и забавяне на икономическия растеж тласкат цените надолу, казват анализатори.

Особено притеснително за участниците на пазара е спадът в търсенето в Китай, който е най-големият вносител на петрол в света.

Експертите на Goldman Sachs влошиха прогнозата за растежа на икономиката на КНР, тъй като китайските власти бяха принудени да въведат карантинни ограничения, за да ограничат новата вълна на COVID-19. Според новата прогноза БВП на страната през третото тримесечие на тази година ще се увеличи с 2,3%, а до края на цялата година - с 8,3%. По -рано се очакваше темповете на растеж да бъдат съответно 5,8% и 8,6%.

Търговците вече очакват публикуването на данни от Американския петролен институт (API) и Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви в страната, които ще бъдат пуснати съответно във вторник и сряда.

Също така в центъра на вниманието на пазарните играчи са месечните прегледи на петролния пазар от ОПЕК и Международната енергийна агенция (IEA), които ще бъдат публикувани в четвъртък.