Цените на петрола слабо спадат в понеделник след скока им в предходната сесия на фона на събитията в Либия, където две експортни пристанища спряха да работят поради протести срещу действащия премиер Абдул Хамид Дбейб.

Либийската държавна петролна компания National Oil Corp. в неделя обяви спиране на добива на находището El Feel в западната част на страната, което осигурява добив на петрол в размер на около 65 хиляди барела на ден. В резултат на това доставките до експортния терминал в Мелита са прекратени.

Освен това, според Bloomberg, заради протести е спряна работата на експортния терминал Zuvetina в Западна Либия.

Към 9:15 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,17 на лондонската борса ICE Futures до $111,53 за барел. В четвъртък тези контаркти поскъпнаха с 2,92 долара (2,7%) до 111,7 долара за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват с $0,16 по-евтино, до $106,79 за барел. По време на предходната сесия цената им се повиши с $2,7 (2,6%) до $106,95 за барел.

В петък търговията с петрол не се проведе поради великденските празници в Обединеното кралство и САЩ.

"Цените се покачват, тъй като страховете от недостиг при доставките надхвърлят очакванията за отслабване на търсенето в Китай", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Краят на руско-украинския конфликт все още не се вижда и много търговци отказват да подновят договорите за закупуване на енергийни ресурси в Русия, като по този начин налагат санкции на себе си, казва експертът.

Вицепремиерът Александър Новак смята , че руският нефт и газ не могат да бъдат заменени на световния пазар в рамките на пет до десет години. Дори изявленията за прекратяване на доставките на енергийнни ресурси от Русия водят до скокове в цените на световните пазари, докато физическите ограничения са изпълнени с нови исторически рекорди, писа Новак в статия, публикувана в списание Energy Policy.