В сряда сутринта котировките на петрола се променят слабо и в различни посоки, след като страните от ОПЕК + отложиха за две седмици приемането на важно решение - дали да се увеличи производството на петрол с 2 милиона барела на ден от януари или да продължат сегашните ограничения на добива.

Цената на януарските фючърсите за сорта Brent на лондонската борса днес сутринта (9,25 часа българско време) се вдига с 5 цента и се търгуват по 43,80 долара за барел. По време на предишната сесия Brent поевтиня с 0,07 долара - до 43,75 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI бяха поевтиняха на Нюйоркската стокова борса NYMEX с $0,07 до $ 41,36 за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,09 долара - до 41,43 долара за барел.

Като резултат от срещата на Комитета за наблюдение на министрите на ОПЕК +, страните от пакта се договориха да продължат да проучват ситуацията с търсенето и предлагането на пазара през IV тримесечие на 2020 г. И да разгледат по-нататъшните си действия на световния петролен пазар през 2021 г. по време на следващата министерска конференция на ОПЕК и страните извън картела, планирана за 1 декември 2020 г., се казва в прессъобщение от руското правителство.

Пазарът очаква участниците в споразумението OPEC + да удължат сегашното намаляване на производството от 7,7 милиона барела на ден за поне още три месеца, пише S&P Global Platts. В същото време участниците на пазара разчитаха на по-решителни изявления след срещата, която се проведе във вторник.

Анализаторът на AxiCorp Стивън Инс заяви, че съобщението за удължаване на настоящите съкращения на следващата среща на ОПЕК + може да бъде разочароващо, че "днес не чухме нищо по-ясно, особено в контекста, че пазарът продължава да очаква допълнителни съкращения да бъдат предложени поне през 2021 г. "

Американският петролен институт (API) във вторник обяви увеличение на запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 4,2 милиона барела. Според API резервите от бензин в страната се увеличават с 256 хиляди барела, а на дестилатите - намаляват с 5 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат увеличение на запасите от нефт със 100 хиляди барела. Според техните изчисления резервите от бензин в страната са се увеличили с 300 хиляди барела, дестилатите са намалели с 1,8 милиона барела.