Цените на петрола продължават да се покачват в сряда сутринта след голям скок ден по-рано, пазарът следи ситуацията около Украйна и чака седмичния доклад от Министерството на енергетиката за състоянието на енергийните резерви на САЩ.

Американският петролен институт (API) съобщи на 25 януари, че търговските резерви от петрол в Съединените щати са паднали миналата седмица с 872 хиляди барела, след като се бяха повишили с 1,404 милиона барела седмица по-рано. Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува своята статистика по-късно в сряда.

Експерти, анкетирани от S&P Global Platts, очакват запасите от петрол в страната да са намалели с 2,1 милиона барела миналата седмица, а търговските резерви от бензин са се повишили с 2,2 милиона барела, а от дестилатите са спаднали с 1,6 милиона барела.

Днес към 9:25 ч. българско време цената на мартенските фючърси на сорта Brent се покачи с $0,16 на лондонската борса ICE Futures до $88,36 за барел. Във вторник Brent поскъпна с 1,93 долара (2,2%) до 88,2 долара за барел.

Мартенските фючърси за американския WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) поевтиняха с $0,10 до $85,50 за барел. По време на предишната сесия тези контакти поскъпнаха с $2,29 (2,8%) до $85,6 за барел.

Нестабилността на петролния пазар се увеличи тази седмица, като цените паднаха с повече от 2% в понеделник и се повишиха с повече от 2% във вторник. Те обаче остават близо до 7-годишни ценови върхове.

Повечето експерти очакват допълнително нарастване на търсенето на петрол, а редица инвестиционни банки, включително Goldman Sachs, прогнозират покачване на цената на Brent до 100 долара за барел тази година, отбелязва Bloomberg.

"Ситуацията около Украйна може да има сериозни негативни последици за енергийните пазари. Има много страхове и опънати нерви", казва Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte. "Високата волатилност на петролния пазар вероятно ще продължи , но възходящата тенденция остава непроменена. Петролът ще отиде до 90 долара за барел, а това е неизбежно."