Которовките на петрола скокообразно нарастват в понеделник след решението на Саудитска Арабия да повиши цените за всички марки, доставяни в Азия и САЩ през януари.

Пазарът е подкрепен и от известно облекчаване на опасенията относно опасността от новия вариант на коронавируса омикрон. Данните от Южна Африка, където беше идентифициран той, не показват увеличение на броя на хоспитализациите, пише Bloomberg. Медицинският съветник на президента на САЩ Байдън, д-р Антъни Фаучи, каза, че все още няма доказателства, че омикронът е по-тежък от другите щамове.

Днес сутринта към 9:15 ч. българско време февруарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,66, до $71,54 за барел. В петък цената на тези контракти се повиши с $0,21 (0,3%) - до $69,88 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) поскъпнаха с $1,64, до $67,95 за барел. По време на предишната сесия цената им падна с $0,24 (0,4%), до $66,26 за барел.

И Brent, и WTI завършиха на червено за шеста поредна седмица, най-дългият такъв период от ноември 2018 година. Седмичният спад на цената на Brent беше 2,4%, а на WTI - 2,8%.

През уикенда Saudi Aramco заяви, че цената на основния клас, доставян в Азия, ще се увеличи с 0,6 долара за барел през януари. В резултат на това ще струва 3,3 долара за барел повече от кошница петрол от Оман и Дубай - това е максимумът от февруари 2020 година.

Увеличението на цените за САЩ ще бъде от $0,4 до $0,6 за барел.

"Решението на Саудитска Арабия тласка петролния пазар нагоре в началото на тази седмицак", каза Уорън Патерсън, стоков анализатор в ING Groep NV. Това решение беше очаквано, като се има предвид, че ОПЕК реши да продължи да увеличава производството през януари, въпреки несигурността, свързана с появата на омикрон, добавя експертът.