Петролните цени спадат в четвъртък поради признаци на продължаващо ниско търсене на петролни продукти в САЩ.

Мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време с 0,08 долара , до 55,98 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контаркти се понижи с 0,52 долара (0,9%) - до 56,06 долара за барел.

В същото време цената на февруарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спада с 0,01 долара - до 52,90 долара за барел. В сряда котировките се понижиха с с 0,3 долара (0,6%) - до 52,91 долара за барел.

На 13 януари цените на петрола тръгнаха надолу, въпреки данните от Министерството на енергетиката на САЩ за намаляването на запасите от суровината в страната с 3,25 милиона барела миналата седмица. Както отбелязва S&P Global Platts, участниците на пазара са загрижени от слабото търсене на петролни продукти. Запасите от бензин в страната са се увеличили с 4,39 милиона барела, а на дестилати - с 4,79 милиона барела.

Анализаторите от ANZ отбелязват, че данните от Министерството на енергетиката показват продължаващо ниско търсене на гориво в страната, докато данните от други големи региони, включително Европа, също показват слабо търсене.

"В Европа има приглушено търсене, пътният трафик в Обединеното кралство е намалял с 42%, докато глобалните въздушни пътувания не показват значително възстановяване" - казаха експертите.

Въпреки спада в цените на петрола, анализаторите остават с "бичи нагласи", тъй като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в четвъртък ще представи своя план за нови мерки в подкрепа на икономиката.

В допълнение, коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson предизвиква силен имунен отговор при участниците в проучването, според изследване, публикувано в New England Journal of Medicine.

"Оптимизмът за ваксината J&J COVID-19 нараства", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. "Ако силата на долара не се повиши, ще бъде трудно да се намери основа за по-ниски цени на петрола."

Междувременно вносът на петрол от Китай през декември е спаднал до най-ниското си ниво от септември 2018 г. - 9,096 милиона барела на ден, съобщава Главната митническа администрация на КНР. През 2020 г. обаче Китай увеличи вноса си със 7% в сравнение с предходната година - до 10,86 милиона барела на денонощие.