Цените на петрола от световните референтни марки падат по време на търговията в понеделник. Инвеститорите продължават да наблюдават епидемиологичната ситуация в Азия и също така очакват срещата на ОПЕК +, насрочена за тази седмица.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в понеделник се търгуват по 65,46 долара за барел, което е с 0,65 долара под цената в края на предходната сесия. В петък тези договори се поскъпнаха с $ 0,71 (1,1%) - до $66,11 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент възлиза на 61,51 долара за барел, което е с 0,63 долара под нивото от закриването в петък. В хода предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $0,71 (1,2%) до $ 62,14 за барел.

През миналата седмица суровият петрол Brent загуби 1% от цената си, а WTI - 1,7%. От началото на годината обаче двата сорта са поскъпнали с над 27%, отбелязва MarketWatch.

Настроението на инвеститорите е притиснато от влошената епидемиологична ситуация в някои азиатски страни. В четири японски префектури (Токио, Осака, Киото и Хиого) е обявен извънреден режим, който ще продължи до 11 май. Междувременно на 24 април Индия регистрира рекордните 349,69 хиляди нови случая на COVID-19.

"Пазарът проследява развитието на ситуацията в Индия, което породи известни опасения относно търсенето на петрол в региона", - каза анализаторът от ING Уорън Патерсън, цитиран от S&P Global Platts.

По негово мнение ситуацията в Индия, която е третият по големина вносител на петрол в света, ще бъде във фокуса на вниманието на участниците в срещата на ОПЕК +.

В същото време анализаторите смятат, че срещата няма да доведе до неочаквани решения, а OPEC + ще увеличи производството, както е планирано.

Пазарът също е под натиск от перспективите за увеличаване на износа на петрол от Иран. Миналата седмица иранският президент Хасан Рухани изрази оптимизъм относно възможността за постигане на сделка между Вашингтон и Техеран по иранската ядрена програма, отбелязвайки, че преговорите са напреднали с около 60-70%.

Междувременно данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват намаляване на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ миналата седмица с една - до 438 платформи.