Цените на петрола спадат в сряда сутринта след умерено покачване предишния ден, причинено от опасенията, свързани с проблемите около предлагането на гориво на световния пазар и отслабването на долара.

Към 9:12 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $1,02, до $92,49 за барел. Във хода на търговията във вторник цената на тези контракти се повиши с $0,26 (0,3%) до $93,52 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с $0,36, до $84,95 за барел. По време на предишната сесия те поскъпнаха с $0,74 (0,9%) до $85,32 за барел.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), вчера загуби около 1% от стойността си, което подкрепи търсенето на суровината и съответно петролните котировки.

Освен това във вторник пазарът реагира на изявленията на саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, че липсата на стратегически резерви от суровини и свободен капацитет за добив може да стане болезнена за пазара през следващите месеци.

Американският петролен институт (API) съобщи във вторник вечерта, че стоковите резерви в САЩ са се увеличили с 4,5 милиона барела миналата седмица. Експертите очакваха средно по-умерен ръст от около 200 000 барела.

Официалните данни от Администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ ще бъдат публикувани в сряда в 17:30 българско време. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че докладът ще посочи увеличение на петролните запаси с 1,03 милиона барела и намаление на резервите на бензин с 0,8 милиона барела.