Цените на петрола от еталонните световни марки се променят слабо в четвъртък след силния спад в предходната сесия, въпреки данните за намаляването на запасите и добива в САЩ.

Както съобщи в сряда Министерството на енергетиката на САЩ, стоковите запаси от петрол в страната през миналата седмица са намалели с 9,4 милиона барела. Спадът надмина значително пазарните прогнози: интервюирани от S&P Global Platts експерти средно прогнозираха намаляване на резервите с 1,2 милиона барела.

Резкият спад на запасите от петрол и обемите на производство обаче не изненада търговците твърде много, тъй като отразява последиците от урагана "Лаура", пише Market Watch.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 44,31 долара за барел, което е с 0,12 долара по-вече от края на предходната сесия. В сряда тези контракти поевтиняха с 1,15 долара (2,5%).

Фючърсите за американския суров петрол WTI за октомври при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент се търгуват по $41,45 за барел, което е с 6 цента под нивото от вчера. В сряда стойността на тези договори намаля с $1,25 (2,9%), до най-ниската цена от 7 август.

Добивът на петрол в САЩ миналата седмица е спаднал с 1,1 милиона барела на ден - до 9,7 милиона барела на денонощие.

Ураганът "Лаура"доведе до значително намаляване на производството на петрол в морето, но тези загуби са временни и се очакват по време на сезона на ураганите", каза Роби Фрейзър, стокови анализатор в Schneider Electric.

В перспектива няколко фактора могат да определят бъдещото движение на петролните цени, каза управляващият директор на Tyche Capital Advisors Тарик Захир. Първо, това са данните за безработицата в САЩ за август, които ще бъдат публикувани в петък. Данните от изследователския институт ADP, публикувани вчера, показват, че броят на работните места в частния сектор на американската икономика през миналия месец е нараснал само с 428 хиляди.

"Нуждаем се от ваксина срещу коронавирус, появата на която ще осигури устойчив растеж на петролния пазар", каза още Захир. "Без нея балансът на рисковете за пазара остават."

Натиск върху пазара се оказва и от факта, че Ирак не може да намали производството на петрол в съответствие със задълженията си по споразумението ОПЕК +, пише Bloomberg.

Производството на иракски петрол надхвърли квотата му пакта ОПЕК + тази година и страната се ангажира да компенсира свръхпроизводството с по-силни производствени съкращения през август и септември. Багдад обаче заяви в сряда, че може да отнеме още два месеца, за да изпълни ангажиментите си.