Цените на петрола се повишават в сряда сутринта, след като предния ден паднаха до най-ниските си нива за повече от шест месеца.

Търговците остават фокусирани върху ядрените преговори на Иран, които отбелязаха известен напредък през последните дни. Експертите на Goldman Sachs Group Inc. обаче са скептични относно възможността за възобновяване на ядрената сделка в краткосрочен план. В същото време те смятат, че дори преговорите на Техеран със САЩ и ЕС да успеят, иранският петрол ще се върне на световния пазар "в най-добрия случай в началото на 2023 г.".

Цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда е 93,38 долара за барел, което е с 1,04 долара повече от затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $2,76 (2,9%) до $92,34 за барел, най-ниското ниво от 10 февруари.

Септемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 87,81 долара за барел, което е с 1,28 долара по-скъпо от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара във вторник цената на тези контракти се понижи с $2,88 (3,2%) до $86,53 за барел, което е най-ниската стойност от 25 януари.

"Пазарните настроения остават до голяма степен негативни предвид перспективата за сделка за ядрената програма на Иран, докато опасенията относно търсенето на петрол продължават", каза Уорън Патерсън, анализатор в ING Groep в Сингапур, цитиран от Bloomberg.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват намаление на петролните запаси в САЩ миналата седмица с 448 хиляди барела след увеличение от 2,156 милиона барела седмица по-рано. Официалният доклад на властите за търговските енергийни резерви на страната за седмицата, приключила на 12 август, ще бъде публикуван по-късно в сряда.