Цените на петрола се повишават в четвъртък след огромен спад в американските запаси на суровината. Данните на енергийното министерство отичат намаляване на стоковите резерви от суров петрол с 8,01 милиона барела до 485,46 милиона барела през седмицата, приключила на 1 януари, което е най-големият им спад от август насам, пише Тrading Еconomics.

Междувременно търговците остават оптимистични, след като се появи информация, че победата на демократи в балотажите при изборите за Сенат в щата Джорджия ще доведе до допълнителна стимули от следващия президент на САЩ Джо Байдън.

Настроенията, подкрепящи пазара, бяха засилени и от новините, че Саудитска Арабия неочаквано се е съгласила доброволно да намали добива си с 1 милион барела на ден през февруари и март по време на срещата на ОПЕК +. В същото време на Русия и Казахстан беше позволено да увеличат макар и с малко производството.

Днес сутринта, 9,17 ч. българско време суровият петрол сорт Brent на лондонската борса се търгува по 54,84 долара за барел, което е с 0,57 долар повече от нивото при затваряне на вчерашната сесия.

Фючърсите за американския еталон WTI в същото време се движат около едногодишен връх. На нюйоркската стокова борса те се търгуват в четвъртък сутринта по 51,25 долара за барел - повишение спрямо вчера с с 0,62 долара.

Подкрепа на петролните цени в четвъртък допълнително дава и бяха геополитическото напрежение между Техеран и Сеул след завземането на южнокорейски танкер от Иранската революционна гвардия в пролива Хормуз.