Цените на петрола се стабилизират в понеделник сутринта, след като се понижиха рязко в петък, заради нарастващите опасения на пазара, че политиката на Федералния резерв за бързо затягане ще предизвика рецесия в американската икономика.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $113,70 за барел, което е $0,58 повече от цената при затваряне на предишната сесия. В петък тези договори рязко поевтиняха с $6,69 (5,6%) до $113,12 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $110,04 за барел, което е $0,08 по-високо от крайната стойност на предходната сесия. В петък цената на тези договори се срина с 8,03 долара (6,8%) до 109,56 долара за барел.

Като цяло през миналата седмицата цената на Brent спадна със 7,3%, а на WTI - с 9,2%. Преди това котировките за Brent показаха ръст четири поредни седмици, а но WTI - седем.

"Опасенията относно перспективите за търсене на петрол се увеличават на фона на нарастващите опасения, че глобалният икономически растеж ще се забави през следващите месеци", каза анализаторът на City Index и Forex.com Фавад Разакзада. "Има вероятност икономическият спад да бъде по-сериозен от очакваното и това най-много тревожи инвеститорите", цитира експертът Market Watch.

Междувременно основателят на базираната в Сингапур Vanda Insights Вандана Хари отбелязва, че въпреки опасенията за перспективите за глобалната икономика, проблемът с намаляването на доставките на петрол на световния пазар ще продължи, докато руско-украинският конфликт продължава. Това ще подкрепя петролния пазар.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви през уикенда, че търсенето на бензин в страната ще продължи да расте, а възможността за поддържане на високи цени остава.

Прогнозата за юни на Министерството на енергетиката на САЩ предполага, че цените на бензина в страната през третото тримесечие ще бъдат средно 4,27 долара за галон. Гранхолм каза, че тази прогноза може да бъде ревизирана нагоре в резултат на световните събития, например, ако Европа спре да купува руски петрол.