Котировките на петрола от еталонните световни марки се повишават в понеделник, въпреки новите огнища на коронавирус в някои американски щати и други страни по света през уикенда.

Септемврийските, фючърси за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $0,31 (0,72%), до $ 43,11 за барел. В петък цената на тези контракти падна с $ 0,34 (0,79%) до $42,8 за барел.

Фючърсите за август на американския еталон WTI се покачиха в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,29 долара (0,72%), до 40,53 долара за барел. За предишната сесия те поевтиняха с $0,83 (1%), до $40.24 за барел. В петък основната търговия на NYMEX не се проведе заради националния празник на САЩ.

През последната седмица и двата договора поскъпнаха с повече от 4%,отбелязва Trading Economics.

"Миналата седмица цените на петрола се повишиха, тъй като надеждите за V-образно възстановяване бяха подкрепени от положителни икономически данни, въпреки че растежът им намаля в петък. Спадът в американските запаси и силните данни за пазара на труда подкрепиха положителните пазарни настроения", заяви S&P Global Platts ANZ анализатори.

В същото време увеличението на идентифицираните случаи на коронавирусна инфекция в Съединените щати, поради което някои щати отново въведоха карантинни мерки, се отразява негативно на прогнозите за търсенето на петрол. Броят на заразените във Флорида в неделя за трети ден поред нарасна с над 10 000, пише S&P Global Platts. Общият брой на заразените в щата е над 200 000. Междувременно в Тексас в събота са регистрирани повече от 8 000 нови случая.

Освен това инвеститорите ще наблюдават данни за пътуванията до Съединените щати след празничния уикенд по случай Деня на независимостта.

Според анализатора на AxiCorp Стивън Инс, цените на петрола ще паднат тази седмица, ако "данните за трафика през уикенда покажат умерена активност".

Междувременно в края на юли изтича споразумението OPEC + за съкращаване на добива с рекордните 9,7 милиона барела. От август намалението трябва да бъде 7,7 милиона барела и следователно търговците вероятно ще внимават. Следващото заседание на Министерския комитет за наблюдение на ОПЕК + (JMMC) е насрочено за 15 юли.