Цените на петрола раста в началото на търговията в понеделник заради нови сигнали, че споразумението ОПЕК+ за съкращаване на долива ще бъде продължено и след 1 юли.

Сутринта юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,29 (0,56%) - до $52,25 за барел. При закриването на търговията в петък цената се срина с $1,03 - до $51,96 за барел.

Цената американския еталон WTI за доставка през юни на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,24 (0,48%) - до $49,86 за барел. В петък контрактите поевтиняха с $1,09 (2,15%) - до $49,62 за барел.

Подкрепа за петролния пазари идва и от резултатите на първия тур в на президентските избори във Франция. Лидерството на центристкия, проевропейски кандидат Емануел Макрон и очакваната негова почти сигурна победа на втория,увеличи апетита към рискови активи.

Техническия комитет на ОПЕК, занимаващ се с мониторинг върху спазването на пакта за съкращаване на добива, подкрепя неговото продължаване с още шест месеца. Това твърди агенция Bloomberg, позовавайки се на свои осведомени източници.

Според този комитет сделката на производителите от ОПЕК и на такива извън картела към март се изпълнява 98 процента.

Но въпреки това, през миналата седмица цените на петрола от еталонните марки Brent и WTI загубиха от стойността си около 7 процента.

Данните на Baker Hughes, публикувани в петък, показаха ръст действащите сондажни съоръжения с 5 до общ брой от 688 сондажи.