Петролните цени, които във вторник достигнаха рекордни стойности от 21 февруари 2020 г., продължават да се покачват в сряда. Данните на Американския петролен институт (API) показаха по-значителен от очакваното спад на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Пазарът се подкрепя и от отслабването на щатския долар и бързата реакция от страна на китайските власти за огнището на коронавирус в северната провинция Хъбей. Това намали опасенията за нова вълна на COVID-19 и съответно от спада в търсенето на петрол в КНР, твърдят анализатори от AxiCorp.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта, 9,20 ч. българско време,на лондонската борса ICE Futures се вдигна с 0,53 долара, до 57,11 долара за барел. Във вторник Brent поскъпна с 0,92 долара (1,7%) - до 56,58 долара за барел.

В същото време февруарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с 0,46 долара, до 53,67 долара за барел. В хода на предишната сесия тези контракти се повишиха с 0,96 долара (1,8%) до 53,21 долара за барел. Фючърсите на WTI непрекъснато растяха в продължение на шест поредни сесии.

"Виждаме динамична възходяща тенденция и пазарът все още очаква запасите от петрол да намаляват доста бързо в резултат на предварително обявените съкращения на производството в Саудитска Арабия", заяви пред Bloomberg старши партньорът на Commodity Research Group Андрю Лебоу.

Според данните на API, запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 5,8 милиона барела през седмицата, завършила на 8 януари. Спадът бе отбелязан за трета поредна седмица и стана максимален от края на октомври. Седмица по-рано запасите паднаха с 1,7 милиона барела.

Американското министерство на енергетиката ще докладва за динамиката на запасите по-късно в сряда. Анкетираните от Bloomberg анализатори средно очакват спад в петролните резерви в САЩ към края на миналата седмица с 3 милиона барела.