Цените на петрола спадат във вторник поради опасения от намаляване на търсенето на гориво в Китай, където се регистрира увеличение на случаите на коронавирус. Освен това данни на CFTC показват, че пазарният оптимизъм е спаднал до под две годишно дъно.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време се търгуват по 105,28 долара за барел, което е с 1,82 долара по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на сесията в понеделник тези контракти поскъпнаха с 8 цента до 107,1 долара за барел.

Цената на августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 102,12 долара за барел, което е с 1,97 долара по-ниско от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник цената на тези контракти падна със 70 цента до 104,09 долара за барел.

Китайските власти регистрират ръст на новите случаи на COVID-19 и предприемат мерки за ограничаване на разпространението на заразата. Повече от 30 милиона китайци вече са били засегнати от ограниченията за пътуване по един или друг начин, пише Trading Economics. Участниците на пазара се опасяват, че ново огнище на коронавирус може да доведе до намаляване на търсенето на горива в най-големия вносител на въглеводороди в света.

Пазарът също очаква с нетърпение посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия. Очаква се Байдън да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, както и с други арабски лидери, включително Египет, Йордания, Ирак и Обединените арабски емирства.

Очаква се президентът на САЩ да повдигне въпроса за увеличаване на производството на петрол в региона, но дори и да успее да осигури подобни обещания, последиците за пазара може да са незначителни , тъй като свободният капацитет на държавите от ОПЕК е ограничен.

Освен това търговците бяха притеснени от данните от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), че броят на дългите позиции във фючърсите на Brent и WTI падна до най-ниското ниво от 2020 г. миналата седмица.

"Данните на CFTC, публикувани в петък, показаха, че пазарният оптимизъм е спаднал до дъно за повече от две години, подчертавайки липсата на увереност, че дългите позиции в суровини са интелигентна инвестиция на фона на икономическа несигурност", каза старши енергиен търговец в CIBC Private Wealth Мениджмънт Ребека Бабин.