В началото на търговията във вторник котировките за основните еталонни марки петрол продължават да спадат. Цените на суровината вчера растяха, но в края на деня загубиха набраните позиции заради опасенията от негативните последствия на новия етап от търговския конфликт между САЩ и Китай.

Освен това натиск върху динамиката на петролните цени оказа и статистиката за ръста на сондажната активност в САЩ.

На 17 септември петролът завърши сесията на ниво за Brent от $78,05 за барел, а за WTI - $68,91 за барел.

Днес динамиката на петролните цени е низходяща след като президентът Доналд Тръмп обяви новите мита от 10% върху вноса на китайски стоки за около 200 милиарда долара, които влизат на 24 септември.

Във вторник сутринта ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,46 (0,59%) - до $77,59 за барел.

Октомврийските контракти за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижават с $0,33 - до $68,58 за барел.

Последните месеци петролът, за разлика от другите активи, практически игнорираше нарастващото напрежение в търговските отношения между САЩ и другите страни по света. Анализаторите предполагат, че реакцията на търговските спорове ще бъдат краткосрочни, освен ако не забавят съществено глобалния икономически растеж.