Цените на еталонните световни марки суров петрол леко се понижиха във вторник сутринта, след като се повишаваха в двете предишни борсови сесии.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време поевтиняват с $0,09 - до $83,34 за барел. В понеделник цената на тези контракти се повиши с $0,69 (0,8%) и достигна $83,43 за барел при затваряне на търговията.

Котировките за декемврийските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време спадат с $0,04 - до $81,89 за барел. В резултат на предишната сесия цената на този договор се повиши с $0,66 (0,8%) и достигна $81,93 за барел.

В понеделник цената и на двата еталонни сорта приключи на най-високите си нива от началото на ноември, отбелязва FactSet.

Анализаторите от Goldman Sachs смятат, че пазарът на петрол в САЩ изглежда по-балансиран в сравнение с този на Brent поради увеличеното производство и сезонно слабото търсене. В тази връзка спредът между котировките на двете марки ще се разшири на фона на покачващите се цени на северноморския британски петрол. До края на годината цената на Brent може да се повиши до 90 долара за барел, смятат те.

Междувременно експертите на BofA повишиха прогнозата си за котировките на Brent през следващата година до $85 за барел от $75 и през 2023 г. - до $75 за барел от $65. Според тях WTI ще струва съответно средно 82 долара за барел и 70 долара за барел, спрямо предишните очаквания за 71 и 61 долара за барел за следващата и по следващата година.