Цените на референтните марки петрол в петък са стабилни и почти не се променят, след като стана известно за съгласието на лидера на републиканците в американския сенат Мич Макконъл да възобнови преговорите за нови икономически стимули.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско време) струват по 44,25 долара за барел, което е с 0,05 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с 0,14 долара (0,3%) - до 44,20 долара за барел.

Стойността на декемврийските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX), спадна с 4 цента отавайки почти на нивото при закриването на вчерашната търговия - $ 41,70 за барел. В четвъртък тези фючърсите паднаха с 0,08 долара (0,2%).

Декемврийските фючърси за WTI изтичат с приключване на търговията в петък. По-активните януарски контракти загубиха $0,02 днес, търгувайки се по $ 41,88 за барел. Ден преди това те спаднаха с 0,11 долара (0,3%) до 41,9 долара за барел.

Ръководителят на демократичното малцинство в американския Сенат Чък Шумер в четвъртък заяви, че Мич Макконъл се е съгласил да възобнови преговорите с демократите за нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика на фона на продължаващото нарастване на заболеваемостта от коронавирус в страната, съобщава CNBC.

В четвъртък САЩ регистрираха рекорден брой нови инфекции - 185 760, съобщава CNN, позовавайки се на данни от университета "Джон Хопкинс". Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм обяви вечерен час в повечето окръзи в щата от събота, 21 ноември до поне 21 декември.

" В САЩ се забелязва значително затягане на ограниченията в различни щати тази седмица, тъй като случаите на вируса са постигнали рекорди преди традиционния сезон на ваканционните пътувания", каза Роби Фрейзър, анализатор в Schneider Electric, цитиран от MarketWatch.

Броят на американците, пътуващи тази година по време на почивката на Деня на благодарността, може да спадне с 45% спрямо миналата година, въпреки че цените на бензина спадат до най-ниските си от 2016 г. за това време на годината, установи проучване на GasBuddy.

Междувременно главният изпълнителен директор на Pfizer, който обяви тази седмица, че ваксината срещу коронавирус се разработва с BioNTech, е 95% ефективна, Алберт Бурла заяви, че компанията може да кандидатства за одобрение на лекарството в САЩ още в този петък.