Цените на петрола са стабилни в четвъртък сутринта, но завършват седмицата и месеца със спад за първи път от ноември миналата година, отбелязва Тrading Еconomics.

Страховете, свързани с възможността за глобална икономическа рецесия в резултат на затягането на паричната политика от най-големите централни банки в света и съответно намаляване на търсенето на суровината, оказаха натиск върху пазара през юни. Тези страхове изтласкаха на заден план сигнали за възможно намаляване на доставките от петрол на световния пазар.

Фокусът на търговците в четвъртък е срещата на министрите на страните от пакта ОПЕК+, която е насрочена за следобед. Половин час преди нея ще се състои заседание на министерския мониторингов комитет на алианса. Пазарът очаква ОПЕК+ отново да одобри леко увеличение на производството, отбелязва Bloomberg.

"Не очаквам никакви изненади от ОПЕК+", каза Уорън Патерсън, анализатор в ING Groep NV в Сингапур. "Мисля, че това ще бъде много бърза среща."

Днес към 9:15 ч. българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,23 до $116,03 за барел. В хода на предишната сесия цената на Brent падна с 1,72 долара (1,5%) до 116,26 долара за барел.

Августовските фючърси изтичат в края на търговията на 30 юни. По-активно търгуваните септемврийски договори поскъпнаха с $0,13 (0,11%) до $112,57 за барел.

В същото време августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-скъпи с $0,24 и се търгуват по $110,02 за барел. В сряда цената на тези контракти спадна с 1,98 долара (1,8%) до 109,78 долара за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ отчете намаление на търговските петролните запаси в страна за седмицата, приключила на 24 юни, с 2,76 милиона барела - до 415,57 милиона барела. Стоковите резерви от бензин се повишиха с 2,64 млн. барела, а на дестилати - с 2,56 млн. барела.