Цените на петрола леко спадат в петък, но завършват седмицата със силен растеж - над 10% във връзка с поредния ураган в Мексиканския залив, както и стачка на работници на петролните находища в Норвегия.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,15 ч. българско време) се търгуват на ниво 43,19 долара за барел, което е с 0,15 долара под цената от края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,35 (3,2%), до $43,34 за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент възлиза на $41,03 за барел, което е с 0,16 долара под нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърси поскъпнаха с $1,24 (3,1%) - до $41,19 за барел.

От началото на тази цената на Brent се вдигна с почти 10%, а на WTI - до максималните от юни 11 процента.

Очаква се ураганът от трета категория "Делта" да удари брега на Луизиана в петък. Петролните компании, опериращи в Мексиканския залив, са спрели производствените мощности, които осигуряват добив на нефт от около 1,7 милиона барела на ден, съобщава Bloomberg.

"Спирането на значително производство в Мексиканския залив поради урагана" Делта "е една от ключовите причини за покачването на цените на петрола тази седмица. Но опасения за неспазване на ангажиментите по споразумението за ограчаване на добива ОПЕК+ , компенсират намаляването на предлагането на пазара поради урагана", каза Майкъл Маккарти, главен анализатор в CMC Markets. "

Междувременно стачка в Норвегия заплашва да намали значително производството на петрол в Северно море. В навечерието на 8 октомври норвежката компания Equinor предупреди за възможността да спре производството на находището Johan Sverdrup, което е третото по големина в норвежкия шелф. Преди това компанията прекрати добива на няколко находища поради действията на профсъюза Lederne, който не успя да постигне споразумение с асоциация Norwegian Oil & Gas за заплатите.