Потребителските цени в САЩ са се покачили повече от очакваното през януари, което означава, че забавянето на американската икономика не е успяло да намали инфлационния натиск.

По-високите цени на хранителните стоки са успели да допринесат за ръст на месечната инфлация с 0.4%. На годишна база, общото инфлационно ниво е с 4.3% по-високо спрямо януари 2007 г., докато прогнозите не показваха по-висока стойност от 4.1%. Основната инфлация (Core CPI), която не включва прекалено изменчивите цени на хранителни стоки и горива, се покачва с 0.3% на месечна база и с 2.5% на годишна.

Според анализатори, едновременното покачване на инфлацията и забавянето на икономическото развитие, усложнява значително работата на Федералния резерв. Ако Бернанке и колегите му продължат да намаляват лихвеното ниво, ще дадат тласък на икономиката, но и ще подкрепят инфлацията.

„Днешните данни няма да отклонят вниманието на ФЕД от стимулиране на икономическия растеж, но може да забавят процеса по смъкване на лихвите", коментира анализатор за Ройтерс.

Американският долар успя да покачи с близо 1 цент веднага след данните. Валутните спекуланти се надяват на по-малко агресивна монетарна политика, което доведе до наплив на капитали към долара и доларово-деноминарни активи. В момента едно евро се разменя за $1.4650, след като по-рано днес беше стигнало ниво от $1.4735.

Всички индекси на Wall Street започнаха днешната сесия с понижение, в следствие на по-слабите данни за жилищния сектор в САЩ. Въпреки че строителството на нови домове се е засили леко през януари, разрешителните за строеж продължават да падат. В момента, Dow Jones е надолу с 0.5% (65 пункта) до ниво от 12 272.59 пункта, а технологичният индекс Nasdaq е с 0.2% (5.36 пункта) по-ниско при ниво 2 300.84 пункта.