Над 71 милиона души по света живеят в бедност в резултат на рязко нарастващите цени на храните и енергията, които се повишиха след старта на войната в Украйна. Това се казва в доклад на Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Тя изчислява, че още 51,6 милиона души са изпаднали в бедност през първите три месеца след началото на войната - те живеят средно с 1,90 долара на ден или по-малко от това. Това увеличи общия брой на световното население в световен мащаб под този праг до 9%. Още 20 милиона души се отиват до прага на бедността от 3,20 долара на ден.

Семействата в страните с ниски доходи харчат 42% от доходите на домакинствата си за храна. След западните санкции над Русия, цените на горивата и основните хранителни продукти като пшеница, захар и олио скочиха. Блокираните пристанища на Украйна и неспособността на страната да изнася зърно за страни с ниски доходи допълнително повиши цените, пише Daily Sabah.

ПРООН отбеляза, че 125 милиона души са изпитали бедност за около 18 месеца по време на блокирането и затварянето на пандемията, в сравнение с повече от 71 милиона само за три месеца след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Още 77 милиона души са изпаднали в крайна бедност миналата година

Още 77 милиона души са изпаднали в крайна бедност миналата година

Още преди войната в Украйна

Сред 20-те страни, които са най-силно засегнати от инфлацията, са Хаити, Аржентина, Египет, Ирак, Турция, Филипините, Руанда, Судан, Гана, Кения, Шри Ланка и Узбекистан. Все повече хора в тези страни, някои от които са засегнати от политически сътресения като Судан и Шри Ланка, са изправени пред бедност, според ПРООН.

В държави като Афганистан, Етиопия, Мали, Нигерия и Йемен ефектите от инфлацията се усещат най-вече от тези, които вече са на линията на бедността.

Общият брой на хората, които живеят в бедност или са уязвими възлиза на над 5 милиарда, или малко под 70% от населението на света.

В Гана например, където дневната минимална заплата е само $1,80 на ден, хората изпитват тежестта от инфлацията.

Друг доклад на ООН показва, че 2,3 милиарда души са изправени пред затруднения да си набавят достатъчно храна още преди войната в Украйна.

Според ПРООН вместо да харчат милиарди за енергийни проекти, правителства трябва да насочат разходите към най-засегнатите хора.

Преди войната Русия беше най-големият износител на природен газ в света и вторият по големина износител на суров петрол. Русия и Украйна заедно изнасяха почти една четвърт от световния износ на пшеница и голяма част от слънчогледовото масло.