Германската компания специализирана в производството на луксозни спортни и високопроходими автомобили Porsche, съвсем скоро ще притежава автомобилна империя на обща стойност €150 млрд., коментира Financial Times. Това ще е най-голямото автомобилно обединение в Европа, тъй като фирмата ще притежава търговските марки Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini, Scania и техните по-малки подразделения.

В понеделник Porsche получи „зелена светлина" от борда на директорите си да увеличи дела във Volkswagen от 31% на 50%. Както вчера писахме, най-големият европейски производител на автомобили VW закупи общо две трети от шведската компания специализирана в производството на камиони Scania. Така немската „народна кола" вече притежава контролните пакети акции на двете най-големи фирми за тежкотоварни автомобили в Европа - MAN и Scania.

Сделките от последните дни със сигурност ще прекроят бизнес картата на Европа, както и ще се отразят по бляскав начин на и без това великолепната, но противоречива кариера на Фердинанд Пиех. Бизнесменът се явява председател на Volkswagen и Man. След сливането, огромната корпорация ще прибере под един покрив легендите Porsche 911, VW Golf, изключително успешния чешки модел Skoda Octavia, величествения Bugatti Veyron и 40-тонните камиони на Scania и MAN.

Porsche ще се опита да се конкурира с японските "бест-селъри" на Тойота, компания превърнала се в най-голямата и предпочитана световна марка. Изпълнителният директор на Porsche Венделин Видкинг е споделил по-рано днес: „Нашата цел е да създадем една от най-силните и иновативни автомобилни компании в света, която ще бъде конкурентна на японските производители".