Италия има последен шанс да направи реформи по отношение на икономиката си. Надеждите идват от Европейският съюз, който се готви да изплати голяма сума парични помощи, пише CNBC.

През юли страните от ЕС се споразумяха около гигантския пакет с помощи за смекчаване на кризата от коронавируса. Споразумението е ЕС да отпусне общо 750 млрд. евро за стимули, от които 390 млрд. евро ще са безвъзмездни помощи. Въпреки че планът все още не е преодолял някои законодателни стъпки, преди да бъдат налични средствата през 2021 г., има надежди той да промени хода на италианската икономика.

"Мисля, че това е последният шанс за Европа и най-вече за Италия", каза бившият италиански министър-председател Енрико Лета.

Кризата изтри 13% от икономиката на Италия

Кризата изтри 13% от икономиката на Италия

Дългът ще надхвърли 150% от БВП

Очаква се Италия да получи около 81 милиарда евро безвъзмездни средства и около 127 милиарда евро заеми от Европейския съюз през 2021 година.

"Това е голяма сума пари", каза Лета. "И ще даде на Италия възможност "да направи онова, което не сме правили в миналото", добави той, при условие че "ги изразходваме правилно".

Някои държави от ЕС и икономисти критикуваха Италия през последните години, че не актуализира политиките си на пазара на труда, че не намалява бюрокрацията и не предприема други необходими реформи. Това се възприема като пречка за намаляване на значителните дългове в страната - най-високите сред страните членки след Гърция.

Италия очерта план за изплуване от кризата: да увеличи харчовете

Италия очерта план за изплуване от кризата: да увеличи харчовете

Инвестиционният план на Италия взема предвид безвъзмездните средства и заемите от програмите за подкрепа на ЕС

"Имам притеснения относно средносрочната перспектива", каза Карло Котарели, бивш директор на Международния валутен фонд. "Това, което ще бъде от решаващо значение, е дали Италия ще приеме това като възможност за въвеждане на отдавна настъпилите реформи", каза Котарели, говорейки за инфраструктурни и цифрови реформи.

Неотдавна италианският премиер Конте заяви, че европейските фондове "имат реалния шанс да направят Италия по-зелена, по-дигитална и по-иновативна".

Остават обаче някои съмнения относно способността на правителството да постигне това, като се има предвид, че нито едно правителство не е успяло успешно да трансформира икономиката през последното десетилетие.

"Има една разлика този път", казва Котарели. "Сега можем да разчитаме на парите, идващи от Европа, и те пари ще дойдат само ако бъдат направени реформи."

Някои работни места може и да не възстановят след опустошението от коронавируса в Италия

Някои работни места може и да не възстановят след опустошението от коронавируса в Италия

Много от работниците трябва да бъдат преквалифицирани

Европейските страни членки изготвят подробни планове за това как ще инвестират парите, идващи от Брюксел. Те ще трябва да бъдат одобрени от по-голямата част от 27-те държави-членки, за да се гарантира, че те следват ключови приоритети, като зелените политики.