На Европа й предстои тежка зима. Без руски природен газ блокът може да изпадне в ситуация на недостиг на енергия. Засега газохранилищата са пълни на над 90% в повечето страни, но с настъпване на по-студеното време и търсенето на енергия ще се увеличи значително.

Близо 7% от населението в Европейския не е било в състояние да отоплява достатъчно дома си през 2021 г. Най-засегнатата страна от енергийна бедност е България, където почти всеки четвърти човек (23,7%) е бил в такава ситуация миналата година. След страната ни е Литва (22,5%), както и Кипър (19,4%). Това показват данни на европейската статистическа служба Eurostat за минлата година.

Сметките за отопление ще се увеличат - домакинствата поемат основната тежест на разходите. Само в Обединеното кралство се очаква всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази зима.

Десетки танкери с втечнен природен газ за $2 милиарда обикалят бреговете на Европа

Десетки танкери с втечнен природен газ за $2 милиарда обикалят бреговете на Европа

Търговците очакват цените на природния газ в Европа да започнат да се покачват

Според ЕС енергийна бедност е ситуация, в която домакинствата нямат възможност за достъп до основни енергийни услуги. Енергийната бедност е голямо и предизвикателство пред ЕС - през 2018 година над 34 милиона европейци не са можели да отопляват достатъчно домовете.

Снимка 593987

Най-ниските нива на енергийна бедност са регистрирани в Швейцария (0,2%) и Норвегия (0,8%). За разлика от тях страните в Южна Европа показват по-висок дял на хората, които не са в състояние да отопляват домовете си достатъчно през зимния сезон - през 2021 г. Средната стойност за Европа е 6,9%. Може да предположим, че в данните за 2022 г., тази цифра ще е по-висока.

Да продадеш или да запазиш: дилемата за компаниите, които съхраняват природен газ в Европа

Да продадеш или да запазиш: дилемата за компаниите, които съхраняват природен газ в Европа

Бързането за запълване на газохранилището преди началото на зимата даде своите плодове

По данни на Eurostat през първата половина на 2022 г. средните цени на електроенергията за домакинствата в ЕС се са увеличили рязко в сравнение със същия период на 2021 г. - от 22 евро за 100 kWh до 25,3 евро за 100 kWh.

Средните цени на газа също отчитат увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. - от 6,4 евро за 100 kWh до 8,6 евро за 100 kWh през първата половина на 2022 г.

Наскоро цените на едро за електроенергия и газ се увеличиха значително в целия ЕС. Разходите за доставки са основната причина за покачването.