Зимата за компаниите, които съхраняват природен газ, ще е печеливша, ако имат предвид високите цени в Европа: предлагането е малко, по-студеното време в крайна сметка ще увеличи търсенето. Не всичко обаче е предвидимо- спадът на цените на едро наскоро обърна сектора с главата надолу.

Бързането за запълване на газохранилища преди началото на зимата даде своите плодове - много от тях в Европа бяха запълнени почти изцяло. Някои доставчици може пожелаят да задържат тези резерви, за да продават складирания газ на по-атрактивни цени, пише Bloomberg.

Подобен ход би тласнал пазарните цени нагоре и да навреди на икономиката на Европа, която вече върви към рецесия, до голяма степен благодарение на енергийните пазари.

Хранилищата обикновено се запълват през лятото, когато цените са по-ниски и се търгува през зимата, когато цените се повишават. Тази година договорите се движат в обратна посока. Това означава, че някои оператори, особено в Германия, може да загубят от продажбата на складираното гориво.

Цените на горивата това лято на моменти достигаха връх от около 340 евро за мегаватчас. Базовите договори сега се търгуват на по-малко от половината летните стойности - близо до 140 евро.

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Държавите-членки на ЕС до голяма степен са отговорни за своите национални енергийни политики

"Компаниите ще купуват газ за ден напред, вместо да използват този от хранилището, стига да могат да увеличат максимално печалбите си", каза Леон Избицки, който е газов анализатор в Energy Aspects.

Разходите за осигуряване на газови резерви тази година в Европа възлизат на десетки милиарди евро. Търговците могат да понесат загуби от ценовите разлики. Това важи най-вече за комуналните услуги и търговците, които разчитат силно на дългосрочни договори с Русия, която задоволява 20% от търсенето на газ в Европейския съюз миналата зима.

Болката на Германия

Европа увеличи складирането, но само около 10% от газа е под пряк контрол на държавни служители чрез национални стратегически резерви, по данни на Bloomberg.

Някои покупки на горива през лятото бяха направени от компании, използващи държавна помощ, особено в Германия. Правителството предостави 15 милиарда евро на Trading Hub Europe, компанията, която управлява газовия пазар на Германия, за закупуване на гориво за съхранение. Trading Hub закупи около 60 тераватчаса газ, което се равнява на около 25% от капацитета за съхранение на страната.

За да избегнат рисковете от доставките, властите могат да поискат обявяване на извънредно положение. В такъв случай националните органи ще имат правомощието да наредят освобождаването на резерви.

Германия прие законодателство, което налага цели за съхранение на газ. Целта за запълване на газохранилищата на 95% до 1 ноември е изпълнена. Има изискване за до февруари те да са пълни на 40%. Може да има наказания за операторите, ако не успеят да постигнат тези нива.

Затишие пред буря

Освен запълнените газохранилища има и достатъчно доставки на LNG. Европа дори се изправи пред временно пренасищане на доставките, но континентът трябва да поддържа цените си над тези в Азия, за да спечели конкуренцията за LNG товари.

Като се има предвид колко проблемен е глобалният газов пазар в момента, заради загубените руски обеми, повечето анализатори в индустрията смятат, че е въпрос на време кога, а не дали цените ще скочат пак.